Annons

Svensk skogsindustri går som tåget

Det ser mycket ljust ut för svensk skogsindustri.

Intresset för trävaror är det högsta någonsin och priset för pappersmassa har nått nya rekordnivåer.

Bild:Terje Pedersen

De senaste två åren har priset för brädor och plank stigit globalt, en gynnsam situation för svenska sågverk, som tillsammans utgör den tredje största exportören av trävaror i världen. Även pappersmassaindustrin går för högvarv där priset för barrsulfatsmassa nått nya rekordnivåer.

"Det ser oerhört bra ut för svensk skogsindustri. Och vad som är än mer fantastiskt är att det är en bransch där det såg nattsvart ut för bara fem år sedan", säger Johan Freij, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Danske Bank.

Mångmiljardinvesteringar gjorda av bland annat SCA SCA B +1,23% Dagens utveckling , som till sommaren öppnar en ny anläggning i Östrand, innebär en rejält ökad produktion av pappersmassa i Sverige. Det faller samman med historiskt höga massapriser som nu nått 1.130 dollar per ton.

Och skulle efterfrågan för trävaror fortsätta stiga ända fram till i påsk så är det den längsta prisökningsperioden på 30 år.

"Det är en extremt cyklisk bransch. Men till skillnad från tidigare har prisuppgången för trävaror skett stadigt och kontinuerligt den här gången", säger Johan Freij.

Skälen till konjunkturtopparna är bristen på pappersmassa och trä samtidigt som orderböckerna fortsätter vara välfyllda. För trävarumarknaden är Kina en nyckelspelare, som bara under 2017 importerade 24 miljoner kubikmeter barrträvaror. Men med en sådan marknadspåverkan kommer också risker.

Skulle det bli en sättning i Kina påverkas hela världsmarknaden.

Trots att skogen och skogsindustrin nu befinner sig i ett gyllene läge vill Johan Freij höja ett varningens finger.

"Det är viktigt att man inte utmålar en evigt rosenskimrande framtid. Det här är volatila branscher."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?