Annons

Svensk rapsodling bäst i Europa

Rapsodlingen i Sverige ligger i topp i Europa, sett till medelskörden på 4,1 ton per hektar under 2019, skriver Lantbruksnytt.

Foto:Johan Nilsson / TT

Det innebär att Sverige tillsammans med Danmark tar förstaplatsen, och bakom ligger en rejäl satsning på forskning och utveckling.

Trots att Sveriges klimat är sämre än på andra håll i Europa så lyckas ändå odlingen tack vare arbetet med att ta fram sorter som lämpar sig för svenskt klimat.

”I odlingsföreningen så satsar vi jättehårt på utveckling och vi provar nästan 80 sorter per år i symbios med sortföreträdarna och jobbar ständigt med odlingsutveckling”, säger Lars-Johan Merin, ordförande i Sveriges frö- och oljeväxtodlare (SFO) till Lantbruksnytt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?