1515
Annons

Svensk raps kan konkurrera ut vegansoja

Djurfoder är nästa grej på vegantallrikarna.
Kanske inte riktigt. Men forskare i Lund tror att svensk raps redan inom några år kan börja konkurrera ut sojaprodukter i frysdiskarna.

Ur rapsplantans små svarta frön pressar man ut olja. Resterna torkas till pellets och ges till djur. Det vill livsmedelsforskare i Lund ändra på.

TT: Ska vi börja äta grisfoder?

"Ja, det tycker jag. Fast det är nog mest kofoder", skrattar Karolina Östbring, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola.Vår dröm är att konkurrera ut sojan. Det känns så fånigt att importera protein från andra sidan jorden när vi redan har på våra egna åkrar.

Pressresterna av raps innehåller flera högkvalitativa proteiner, bland annat flera livsnödvändiga aminosyror som finns i soja men är sällsynta i andra vegetabiliska livsmedel.

Så varför har man inte kommit på idén att göra människomat av rapsen tidigare?

"Det finns skadliga ämnen i rapsen som påverkar sköldkörteln och gör att vi får struma. De vill vi absolut inte ha i mat", säger Karolina Östbring.

På 1980-talet gjordes försök att ge raps till människor. Då upptäcktes att nivåerna av det skadliga ämnet glukosinolat var alldeles för höga. Men sedan dess har rapsen förädlats så att nivåerna av de skadliga ämnena har sjunkit. Samtidigt har filtreringsteknikerna blivit mycket mer avancerade.

Lundaforskarnas arbete kan också bli en riktig kassako för svenska bönder. Protein spås bli mer värdefullt än olja i framtiden och bönderna skulle kunna tjäna mycket mer än de två kronor per kilo de får för sin rapsmassa i dag.

"Oerhört mycket mer! Vi tror att man skulle kunna öka vinsten på sin restprodukt med tio till tjugo gånger", säger Karolina Östbring.

Så, den kanske allra viktigaste frågan: Är det gott?

"Nä, just nu är det inte så gott. Det smakar ganska bittert med en bismak av gräs."

Det är just detta forskarna fokuserar på. Med filtrering och vattenbaserade metoder skiljs de illasmakande ämnena ut.

"Och så tillsätter vi hälsosamma bakterier som tycker om de molekyler som vi inte tycker om och äter upp dem."

Vinst för alla, som det verkar. Vi slipper importera soja och utnyttjar de resurser vi har bättre. Och bönderna tjänar en bra slant.

En ätbar produkt ligger inte särskilt långt in i framtiden — om forskarna får det treåriga anslag de väntar på.

"Om vi får det kan det rulla ut inom ett par år", säger Karolina Östbring.


Aventuras förlust ökade under kvartalet

Aventura, som är en Kinafokuserad e-handels- och varumärkesaccelerator, redovisar intäkter på 14,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (12,3). 

Rörelseresultatet uppgick till -7,6 miljoner kronor (-2,7) medan resultatet per aktie uppgick till -2:10 kronor (-0:98). 

Vd Gustav Åström framhåller att perioden januari-mars generellt sett är en relativt svag period inom e-handelsindustrin efter årets största shoppinghelger under november och december. 

”Med ett utmanade kvartal bakom oss är vi i färd med att slutföra ett antal nya partnerskap, så vi förväntar oss att kunna växla upp tillväxten under Q2 och Q3 enligt plan. Det förutsätter dock att Kina relativt snabbt får bukt med pågående smittspridning av Covid och inte hamnar i en nedåtgående spiral med utökande och återkommande lock-downs”, fortsätter Gustav Åström.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?