Annons

Svensk prisas för forskning om kattsnack

Nu har de årliga satirprisen Ignobel till lagom värdefull forskning delats ut på nytt. Och det finns givetvis svenska inslag bland årets vinnare.

Den svenska lingvisten Susanne Schötz vann satirprisen Ignobel inom biologi för sina rön kring katters kommunikation.
Den svenska lingvisten Susanne Schötz vann satirprisen Ignobel inom biologi för sina rön kring katters kommunikation.Foto:Patrik Olsson, Hanna Franzén

Ignobel är sedan starten 1991 sedan ett sätt att uppmärksamma till synes märklig forskning på en rad områden och berätta om den med en humoristisk synvinkel.

Årets prisutdelning blev på grund av coronapandemin digital. Biologipriset togs hem av den svenska lingvisten Susanne Schötz vid Lunds universitet, som belönades för sina rön kring katters kommunikation och den omfattande analysen av deras spinnande, mjaoande och andra läten. 

Ignobels ekonomipris tilldelades i år forskare vid Montpellier Business School som bevisat att överviktiga politiker är en bra indikator på hur korrupta länder är efter en utförlig studie av tidigare Sovjetrepubliker.

Årets kanske mest skrattretande pris är det i transport. Här hade ett stort internationellt forskarteam förkovrat sig i huruvida det är säkert att transportera en noshörning upp och ner i fötterna ombord ett flygplan.

Annan forskning som prisades i år är det spansk-iranska forskarlag som tittat närmare på bakteriafloran på tuggummin som slängts på världens alla trottoarer. 

Ett liknande tema fanns på fysikområdet där ett gäng skarpa hjärnor har forskat kring varför gångtrafikanter så sällan krockar med varandra. Och priset i kinetik gick till ett annat forskarlag som tittat på det exakt motsatta: varför vi tenderar att krocka med varandra när vi är ute och går.

Årets fredspris gick till forskningen som drar slutsatsen att män odlar skägg för att skydda dem mot att bli slagna på käften.

Trots det satiriska och sarkastiska upplägget är Ignobel mycket etablerat i forskarvärlden. I stort sett alla som vinner närvarar vid utdelningen för att ta emot sina priser, hålla egna prisföreläsningar på plats om sin forskning och skryter sedan om sin vinst. När en trio forskare vid Lunds universitet vann biologipriset 2013 för sina rön om hur skalbaggar kan orientera sig med hjälp av stjärnornas ljus skickades det till exempel blixtsnabbt ut ett officiellt pressmeddelande från universitetet kring detta.

Flera andra svenskar har också vunnit Ignobel-priser genom åren. Den senaste innan Susanne Schötz var Tomas Persson, docent i filosofi i just Lund, som 2018 delade priset i antropologi med två kollegor efter att via fältstudier på zoo ha kommit fram till att schimpanser på zoo härmar människor lika ofta som människor härmar dem.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera