1515

Svensk mink värmer kineser

Efter några tuffa år för svensk pälsindustri nalkas bättre tider.

Johan Dalén, vd för branschorganisationen Svensk mink, spår ett bra år och väntar med spänning på snöfall i Kina.

Bild:Heiko Junge / Scanpix Norge

Copenhagen Fur, höstens auktion i Köpenhamn som anses vara centrum för internationell pälshandel, präglades av stigande priser. Pälsen från en mink såldes för runt 300 kronor och i dollar ökade priset, beroende på kvalitet, med 10 till 15 procent.

”För första gången på ett tag ser vi tillverkarna och fabrikörerna ute på marknaden igen. Det kombinerat med att lagren är tomma tyder på att det börjar vända för oss”, säger Johan Dalén på Svensk mink som organiserar Sveriges omkring 100 uppfödare.

Med vändning syftar Johan Dalén på att pälsberget, som har präglat industrin de senaste åren, börjar krympa.

Kring 2010 var efterfrågan på minkpäls så stor att priset snabbt nästan tredubblades inom loppet av några år, från 250 kronor till nästan 800 kronor per päls. Med en överhettad marknad växte snabbt antalet minkfarmar runt om i världen och världsproduktionen ökade från 30 miljoner pälsar per år till 100 miljoner.

”När marknaden mättades gick priserna ned igen och alla nya investerare som räknat med att tjäna höga summor på sina pälsar fick kalkylera om. De lade ned sin verksamhet och de senaste två åren har vi i branschen känt av överskottet”, säger Johan Dalén.

Men nu verkar lagren vara tomma. På auktionen i Köpenhamn kunde alla päls säljas, även de som var kvar från auktionen i juni. Dessutom ser det ut att bli ett bra försäljningsår i pälsbranschens största exportland Kina. Kineserna köper nästan 90 procent av de nästan en miljon pälsar som produceras i Sverige varje år.

”Deras nyår firas lika mycket som vår jul och kineserna köper mängder med dyrbara presenter till varandra. Nästa år är deras nyår sent och infaller i februari, så försäljningssäsongen blir längre”, säger Johan Dalén.

Och svensk päls står sig bra. Enligt Johan Dalén är Sverige och Danmark de länder som får bäst betalt för sina minkpälsar.

”Vi har både mycket kunskap av hur päls ska hanteras, samtidigt som vi har höga krav på djurhållning. En mink som mår bra har tjockare och finare päls”, säger Johan Dalén.

Nu väntar branschen på att kylan ska slå till borta i Asien och att kineserna ska få behov av varm svensk minkpäls.

”Jag följer nyhetsprognosen hela tiden där. När första snön faller i Peking startar försäljningen på riktigt för oss.”


Innehåll från Cash ITAnnons

Best-of-breed är mer kostnadseffektivt

Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.
Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.

I en ombytlig värld behöver detaljhandelsföretag snabbt kunna ställa om och förändra sin IT-struktur när det krävs. Att sitta fast kan bli kostsamt.

– Tekniken utvecklas snabbare än någonsin samtidigt som mycket händer i omvärlden, säger Robert Karlsson, CEO på Cash IT. De i detaljhandeln som klarade pandemin bäst kunde fort ställa om och erbjuda sina varor på ett nytt sätt. De hade en flexibel IT-struktur som tillät förändringar, och det är så vi på Cash IT jobbar när vi designar kassasystem och betallösningar åt olika butikskedjor.

Allt förenklas med realtidsintegrationer

Robert har under 20 år jobbat med att integrera de mest använda affärssystemen på marknaden med olika betallösningar och det egenutvecklade kassasystem Cash IT Retail. 

– När ett detaljhandelsföretag kan realtidsintegrera sin fysiska butik med e-handel, affärssystem och kassasystem sparas mycket tid och pengar. Administration och bokföring blir lättare medan kunderna får bättre service och medarbetarna en enklare vardag.

Till exempel kan lagersaldot alltid hållas à jour och på hemsidan syns direkt vilka varor som finns online och i butik. Administratörer kan justera priser både i e-handel och butik med en knapptryckning.    

Best-of-breed är en förutsättning

Då de tekniska innovationerna avlöser varandra snabbt har Cash IT nischat in sig på att ständigt ha koll på det senaste. Strategin de jobbar efter är best-of-breed.

– I korthet går det ut på att kunderna ska kunna plocka russinen ur kakan och välja de bästa systemen från olika leverantörer och sätta ihop till en egen helhet. Det ger mest flexibilitet och lägsta totala ägandekostnaden. Om man köper alla system från en leverantör betalar man ofta för funktioner som inte behövs eller målar in sig i ett hörn där det blir svårt att koppla på nya funktioner.

För att kunna tillämpa best-of-breed fullt ut behöver systemen vara integreringsbara med varandra från start. Om konsulter måste kopplas in för att skräddarsy integrationerna går poängen förlorad. Istället för att spara pengar tickar konsultkostnaderna iväg. Därför ska leverantörer väljas med omsorg. 

Utbytbar teknik är ett tecken på kvalitet

Helt krasst är utbytbar teknik bra teknik. Då är det möjligt att efter behov kunna bygga på, skala ner eller förändra företagets IT-struktur. 

– Att snabbt kunna koppla på eller av olika system är ett tecken på kvalitet. Då har utvecklaren koll. På Cash IT är vår affärsidé att erbjuda optimala och nyckelfärdiga lösningar för att kunna ge kunderna just den här flexibiliteten. Det är mest kostnadseffektivt i längden, avslutar Robert Karlsson.

Läs mer om Cash IT:s lösningar här.

Om Cash IT:
Cash IT levererar den senaste värdehöjande tekniken till butiker och retailkedjor för att öka deras effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Med kassasystem och betallösningar som realtidsintegreras med affärssystem ser Cash IT till att fysisk handel och e-handel sömlöst går ihop med varandra. 

 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?