Annons

Svensk mink värmer kineser

Efter några tuffa år för svensk pälsindustri nalkas bättre tider.

Johan Dalén, vd för branschorganisationen Svensk mink, spår ett bra år och väntar med spänning på snöfall i Kina.

Bild:Heiko Junge / Scanpix Norge

Copenhagen Fur, höstens auktion i Köpenhamn som anses vara centrum för internationell pälshandel, präglades av stigande priser. Pälsen från en mink såldes för runt 300 kronor och i dollar ökade priset, beroende på kvalitet, med 10 till 15 procent.

”För första gången på ett tag ser vi tillverkarna och fabrikörerna ute på marknaden igen. Det kombinerat med att lagren är tomma tyder på att det börjar vända för oss”, säger Johan Dalén på Svensk mink som organiserar Sveriges omkring 100 uppfödare.

Med vändning syftar Johan Dalén på att pälsberget, som har präglat industrin de senaste åren, börjar krympa.

Kring 2010 var efterfrågan på minkpäls så stor att priset snabbt nästan tredubblades inom loppet av några år, från 250 kronor till nästan 800 kronor per päls. Med en överhettad marknad växte snabbt antalet minkfarmar runt om i världen och världsproduktionen ökade från 30 miljoner pälsar per år till 100 miljoner.

”När marknaden mättades gick priserna ned igen och alla nya investerare som räknat med att tjäna höga summor på sina pälsar fick kalkylera om. De lade ned sin verksamhet och de senaste två åren har vi i branschen känt av överskottet”, säger Johan Dalén.

Men nu verkar lagren vara tomma. På auktionen i Köpenhamn kunde alla päls säljas, även de som var kvar från auktionen i juni. Dessutom ser det ut att bli ett bra försäljningsår i pälsbranschens största exportland Kina. Kineserna köper nästan 90 procent av de nästan en miljon pälsar som produceras i Sverige varje år.

”Deras nyår firas lika mycket som vår jul och kineserna köper mängder med dyrbara presenter till varandra. Nästa år är deras nyår sent och infaller i februari, så försäljningssäsongen blir längre”, säger Johan Dalén.

Och svensk päls står sig bra. Enligt Johan Dalén är Sverige och Danmark de länder som får bäst betalt för sina minkpälsar.

”Vi har både mycket kunskap av hur päls ska hanteras, samtidigt som vi har höga krav på djurhållning. En mink som mår bra har tjockare och finare päls”, säger Johan Dalén.

Nu väntar branschen på att kylan ska slå till borta i Asien och att kineserna ska få behov av varm svensk minkpäls.

”Jag följer nyhetsprognosen hela tiden där. När första snön faller i Peking startar försäljningen på riktigt för oss.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?