Annons

Svensk kritik mot EMU-förslag

Svenska europaparlamentariker är kritiska mot kommissionens förslag till att fördjupa EMU.

"I stället för att fokusera på bättre övervakning av stabilitetspakten föreslår kommissionen nya fonder för att hantera medlemsstater som inte följer reglerna", sade Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Viktigast är att EU-länderna följer stabilitetspakten och bygger upp buffertar för att klara kriser. Då behövs inga nya fonder eller budget för euroområdet, sade han.

Kommissionen föreslog på onsdagen att omvandla räddningsfonden ESM till en europeisk valutafond, EMF, att tillsätta en finansminister för euroområdet och att skapa fyra olika sorters stödfonder.

Fredrick Federley (C) sade att det är oklart vad finansministern ska göra.

"Det är naivt att tro att en finansminister för alla euroländer kan motverka konjunkturer", sade han.

Gunnar Hökmark klagade på att förslaget blandar samman rollen som ekonomikommissionär och ordföranden för eurogruppen, vilket skadar EU:s maktbalans.

Kommissionens förslag tar upp fyra olika stödformer: en reservfond för bankunionen, stöd för icke euroländer att kvalificera sig för EMU, stöd för EU-länder att genomföra strukturreformer, samt en stabiliseringsfond för att stödja investeringar vid asymmetriska chocker.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera