Annons

Svensk kontorsmarknad i Europatopp

Den svenska fastighetsmarknaden för kontor hör till Europas starkaste.
Men kommande år väntas hyresökningarna tappa fart enligt en branschrapport.

Bild:Hasse Holmberg / TT

I rapporten Nordic Outlook, författad av den internationella fastighetsrådgivningskoncernen Jones Lang Lasalle, JLL, pekas Stockholm ut som en av de starkaste marknaderna för kommersiella fastigheter i Europa. Hyran för kontor i bra lägen har nått 7.000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha enligt JLL.

Hyresökningen för kontorsfastigheter i Stockholm var 13 procent i fjol, vilket kan jämföras med åtta procent i Helsingfors och sex procent i Köpenhamn. Oslo hade ett tuffare år med oförändrade hyresnivåer.

JLL:s prognos för hyresutvecklingen under 2018–2021 visar på mer återhållsamma hyror, knappt 2 procent i snitt årligen för Stockholm. Hyrorna i centrala delar av Stockholm har nått "nivåer som avskräcker en del potentiella hyresgäster", skriver JLL.

"På tre år har kontorshyrorna i centrala Stockholm stigit med nästan 60 procent. Den ökningstakten kommer inte att upprätthållas men de underliggande drivkrafterna är tillräckligt starka för att efterfrågetrycket på marknaden ska bestå och pressa hyror och fastighetsvärden uppåt även under 2018", säger Tor Borg, analyschef på JLL.

Hetast i Europa är Madrid och Barcelona, där hyreshöjningarna under tre år väntas ligga mellan 3 och 4 procent om året. Även Helsingfors, Amsterdam, München, Lissabon och Edinburgh väntas ha bra fart i hyresutvecklingen kommande tre år.

Utbudet av kontorsytor i Stockholm är fortsatt lågt, vilket bäddar för hög efterfrågan och stigande hyror. Framför allt är efterfrågan hög på moderna och effektiva lokaler med närhet till service och kommunikationer enligt JLL.

Även Göteborg har en stark fastighetsmarknad där antalet vakanser i kontorsfastigheter är på den lägsta nivån på över tio år. Populära områden är exempelvis innerstaden och Lindholmen. Produktionstakten när det gäller kontorsfastigheter har tagit fart på senare tid, vilket väntas lätta på efterfrågetrycket.

Även Malmö går bra med minskade vakanser i kontorsfastigheter. Hyresutvecklingen väntas dock avta något framöver, då en hel del kontorsfastigheter är under produktion. Lund är den delmarknad i regionen som har högst andel vakanser i kontorsfastigheter.

Fastighetsmarknaden var lite lugnare under fjolåret när det gäller antalet affärer. Fastigheter för 155 miljarder kronor bytte ägare i Sverige, vilket var i nivå med utfallen för 2014 och 2015. Trots turbulensen på bostadsmarknaden stod bostadsfastigheter för 37 miljarder kronor av transaktionsvolymen.

Det utländska intresset för svenska fastigheter är starkt, drygt en tredjedel av köpen gjordes av utländska aktörer.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?