Annons

Svensk kollektivtrafik: sprid ut skolstarten

När gymnasieelever åter åker till skolan i höst är risken stor att det blir trångt på bussar, tåg och spårvagnar.

Det anser branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, som vill att skolorna sprider ut skoldagens start.

Den 15 juni kan gymnasieelever och studenter vid högskolor åter ta sig till skolorna för undervisning på plats. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på fredagen.

Men när skolorna öppnar i augusti är risken stor för trängsel på tåg, spårvagnar och bussar. Särskilt i morgonrusningen.

– När hundratusentals elever som börjar vid samma tid ska åka med kollektivtrafiken till skolan kommer det inte finnas kapacitet att sätta in fler bussar och tåg för att säkerställa att det inte blir trängsel. Vår farhåga är att det kommer bli trångt, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk Kollektivtrafik.

Sprid skolstarten

Branschorganisationen, vars medlemmar är de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, uppmanar nu landets gymnasieskolor att sprida ut skoldagens start.

– Vi vill att Skolverket, kommuner och de som är ansvariga för gymnasieskolorna tar en diskussion med våra medlemmar om det går att skjuta på skolstarten en halvtimme, säger Helena Leufstadius.

Trafikföretagen som kör kollektivtrafiken är skyldiga att begränsa antal passagerare per fordon, för att minimera risken för smittspridning. För att uppfylla råden körs ofta extra trafik för att minska trängseln, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Inte fler fordon

Och i morgonrusningen kör redan kollektivtrafiken med full kapacitet.

– Våra medlemmar har gjort allt för att följa folkhälsomyndighetens direktiv. Men finns det inte fler fordon, förare och pengar för att köpa in trafiken kommer det att bli svårt.

Trängseln och risken för smittspridningen kommer att öka, befarar Leufstadius.

– Ungdomar är inte så taktiska att de tar nästa buss om det är trångt. De tränger ihop sig. Men då är det en ökad risk för smittspridning. Vi vill inte ha en andra våg i höst, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?