ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelns säkerhet

Svensk Handel inför trygghetsbarometer

Mer än var fjärde handlare har utsatts för stöld den senaste veckan, visar Svensk Handels nya Trygghetsbarometer. Många av de brott som handlarna utsätts för polisanmäls aldrig eftersom det inte anses leda någon vart.

Syftet med Trygghetsbarometern, som ska komma ut kvartalsvis, är att synliggöra de brott som drabbar handeln.

"Den primära målgruppen är politiker och många gånger myndighetsföreträdare. Vi tycker att mängdbrotten inte tas på tillräckligt stort allvar", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Barometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval av Svensk Handels medlemsföretag. Resultaten visar hur många av handlarna som har utsatts för inbrott, stöld, hotfullt beteende och hot eller våld i samband med stöld. Kopplat till barometern är ett säkerhetsindex som ska följa utvecklingen över tid för de fyra brotten.

"Den officiella statistiken visar att brotten minskar. Här får vi svart på vitt från våra medlemmar att de helt enkelt gett upp för att det inte leder någon vart att polisanmäla", säger Per Geijer.

Barometern visar att 65 procent av butiksstölderna aldrig polisanmäls. För hot eller våld i samband med stöld är motsvarande siffra 44 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies