1515
Annons

Svensk generaldirektör död i Rumänien

Åke Göransson, generaldirektör för Myndigheten för stöd till trossamfund, har avlidit i Rumänien.

Det finns misstankar om att han kan ha utsatts för ett brott och polisen har inlett en förundersökning om mord.

Foto:Bertil Ericson / TT

Myndigheten bekräftar det inträffade på sin hemsida. Dödsfallet inträffade på nyårsafton i Rumäniens huvudstad Bukarest, rapporterar Expressen.

”Vi har ingen mer information än det som UD har gett oss kring vad som hänt. Och Åke Göransson var på en helt privat på semesterresa i Rumänien. Precis som så många andra svenskar skulle han på lite ledighet i mellandagarna”, säger Åsa Hole, ställföreträdande myndighetschef till TT.

En förundersökning har inletts av svensk polis för att fastställa dödsorsaken.

”Vi kan bekräfta att en svensk medborgare påträffats död i Bukarest och att polismyndigheten har inlett en förundersökning”, säger Jonas Beltrame-Linné vid polisens nationella mediecenter till TT.

Ärendet leds av åklagaren Johan Lindmark vid Åklagarmyndighetens riksenhet för internationell och organiserad brottslighet.

”Huruvida det här är ett mord eller om det finns några naturliga dödsorsaker är det som vi ska titta på”, säger Johan Lindmark till TT.

Han säger att utifrån de uppgifter han har fått dog Åke Göransson i samband med att han anlände till Bukarest med flyg.

En utredning har också inletts i Rumänien och Johan Lindmark ska nu ta kontakt med de rumänska myndigheterna. Kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning i Rumänien.

Utrikesdepartementet bekräftar också dödsfallet, men vill inte kommentera misstankarna om att mannen utsatts för ett brott.

”Vi går inte in på detaljer eller frågor kring dödsorsaken”, säger Buster Mirow Emitslöf vid UD:s presstjänst.

Åsa Hole på Myndigheten för stöd till trossamfund tar nu över Åke Göranssons roll. Myndigheten är liten med bara ett tiotal anställda och beskedet om hans bortgång har drabbat personalen hårt.

”Alla är naturligtvis fruktansvärt chockade och upprörda. Åke var inte gammal, han vara bara 61 år och det här var ingenting som var väntat. Vi är en väldigt liten myndighet och vi hjälps åt.”

Hon säger att man inte hade några tecken på att Göransson var sjuk.

Han beskrivs som mycket kunnig och uppskattad av både chefer och personal, omtyckt av trossamfunden och från departementshåll.

”Ingen kan någonsin ta hans plats”, säger Åsa Hole.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?