1515

Svensk forskning i ekonomisk världsklass – ”väldigt värdefulla patent”

På samma världsledande toppnivå som Stanford, Harvard, Oxford och Johns Hopkins, där befinner sig svensk forskning inom medicinteknik. Det visar en ny, unik studie av det ekonomiska värdet av forskningspatent. 

Foto:Most Photos

Glöm ”den svenska paradoxen”, att det kommersialiseras jämförelsevis få forsk­ningsresultat från svenska universitet, trots att vi lägger ned stora summor på forskning. 

En färsk studie för att förutsäga det ekonomiska värdet av forskningspatent visar på raka motsatsen, att Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens forskningscentrum, åtminstone inom medicinteknik.

Det är analysföretaget Cascelotte som har utvärderat Medtechlabs som drivs av KTH, KI och Region Stockholm och som visar att det Stockholmsbaserade forskningscentrumet ligger väl i nivå med toppuniversitet som Stanford, Harvard, Oxford och Johns Hopkins.

”Det är helt klart att Medtechlabs har forskningsledare med en enorm förmåga att ta forskning till nytta i form av företag och patent som andra företag är intresserade att förvärva”, konstaterar Johan Schuber, vd på Medtechlabs.

I analysen har beräkningsalgoritmer använts på 20 miljoner patentansökningar. 

”Grunden i metoden baseras på patentanalyser med hjälp av algoritmer som bygger på vetenskapliga studier som framåt- och bakåtciteringar, vilka länder man får patenten beviljade i , hur fort det går att få beviljat och få citeringar,” förklarar Måns Marklund, vd på Cascelotte.

”Vi har jämfört patenten från Medtechlabs med dem från andra forskningscenter som är världsledande inom samma teknikområde. Det visar att de ligger på ganska lika, höga nivåer med väldigt värdefulla patent som alstras ur deras forskning och utveckling.”

Samtliga forskningsledare inom Medtechlabs har också sina egna startup-projekt.

”För mig som forskare handlar det om att jag vill se mina uppfinningar komma till nytta i vården”, förklarar Niclas Roxhed, forskningsledare i mikro- och nanosystem på Medtechlabs. 

Detta nya sätt att framtidsvärdera forskningsresultat är viktigt för att övertyga såväl privata som offentliga finansiärer om värdet av olika forskningsinitiativ.

”Det är också jätteviktiga resultat för Stockholm för att attrahera de bästa talangerna och för att få företag att lägga sina FoU-verksamheter här”, konstaterar Johan Schuber.

Måns Marklund på Cascelotte konstaterar att det är de tvärvetenskapliga innovations- och forskningsinitiativen som driver fram högvärderad innovation. 

”Det är också något som Sverige är bra på, samarbeten, även mellan akademi och industri.”

”Det vi dock ser att Sverige håller på att tappa ganska mycket, om vi jämför med USA och Kina framför allt, är ‘future technology analytics’, att försöka analysera och se vilka forsknings- och teknikområden man behöver satsa på de kommande tre till fem åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?