Svensk FN-kvinna bekräftad död

Svenska Zaida Catalán som tidigare eftersökts i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa har hittats död, bekräftar UD och FN.
Hennes död beklagas av statsministern och FN-chefen.

FN-experten Zaida Catalán har hittats död i Kongo-Kinshasa
FN-experten Zaida Catalán har hittats död i Kongo-KinshasaBild:Bertil Ericson/TT

Nu har vi fått bekräftat att det är en kvinna i 35-årsåldern som har hittats död i Demokratiska republiken Kongo, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till TT.

Anhöriga är underrättade.

UD kommer att fortsätta att bistå FN på alla de sätt vi kan i det fortsatta arbetet, säger hon.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega. Den tredje hittade personen var experternas tolk, enligt Reuters.

Catalán försvann i området i mitten av mars då hon fördes bort tillsammans med den amerikanska FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappades hon när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död "med sorg och bestörtning", skriver han i en kommentar.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse."

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

"Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats."

Utrikesminister Margot Wallström (S) twittrar: "Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars."

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin känner stor tacksamhet för Zaida Cataláns arbete för Miljöpartiet, skriver de.

"Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag."

De skriver att "hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt."

Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán.

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt sorgsen" över att bekräfta att Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp har hittats döda, skriver han i ett uttalande.

"Michael och Zaida förlorade sina liv medan de försökte förstå anledningarna till konflikter och osäkerhet i Kongo-Kinshasa för att bidra till fred i landet och till dess folk. VI kommer att hedra deras minne genom att fortsätta att stötta det ovärderliga arbete som expertgruppen och hela FN-familjen utför i Kongo Kinshasa."

Han lovar att FN kommer att samarbeta med myndigheterna i den fortsatta utredningen.

Kropparna har förts till ett bårhus på flygplatsen i provinshuvudstaden Kananga. UD har inga uppgifter när kvarlevorna kommer att föras till Sverige.

Catalán var i landet för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter.

Provinsen har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor i augusti i fjol dödade Kamwina Nsapu, en lokal milis- och stamledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering. Hundratals människor har dödats i oroligheterna sedan dess.

Landets regering har kritiserat FN-insatsen i landet för att den inte berättat om resan till det farliga området i förväg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?