ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svensk export slår rekord på alla håll

  • Handelsminister Ann Linde. Foto: Jack Mikrut

Sveriges export slår alla rekord och för första gången ökar exporten från samtliga län i landet. Regeringens exportstrategi är en av förklaringarna, hävdar EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Men samtidigt som exportens betydelse för svensk ekonomi ökar så pekar hon samtidigt ut flera orosmoln.

”Nyligen stod det klart exporten aldrig har varit högre än under 2017. Nu visar helt nya siffror att exporten av varor ökade från alla län i Sverige under fjolåret. Det har inte hänt tidigare, åtminstone så länge statistik finns tillgänglig”, säger Ann Linde.

”Det är fantastiskt glädjande och visar att exporten fungerar som ett lokomotiv för den ekonomiska tillväxten i hela landet.”

Varuexporten ökade 2017 med 10 procent till ny toppnivå på 1 307 miljarder kronor. Och när regeringen nu låtit SCB analysera exporten på länsnivå visar det sig att exporten stiger brett med ökningar i samtliga län. Enskilt störst är Stockholm där exporten förra året genererade intäkter på hela 310 miljarder kronor, efter ett lyft på 8 procent.

”Trots en stark ökning så var det faktiskt ändå inte rekord för Stockholm då exporten var ännu högre 2011. Slutsatsen är att vi trots medvind inte har återhämtat oss från den europeiska skuldkrisen 2011–2012”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

I likhet med Ann Linde pekar han ut den starka världsekonomin som det främsta skälet till att exporten stiger runt om i landet.

”För Stockholms del underskattas dessutom troligen betydelsen av exportframgångarna, eftersom tjänsteexporten där Stockholm är väldigt framgångsrikt inte ingår i statistiken”, säger Andreas Hatzigeorgiou, som nämner Scania och Astra Zeneca som några av de större exportföretagen i länet.

Men rent procentuellt var tillväxten ännu högre på andra håll. Blekinge låg här i topp med en ökning på hela 43 procent i varuexporten under 2017, följd av Norrbotten med 26 procent och Örebro med 23 procent.

”Det är överraskande och svårt att hitta en förklaring till att det var en så kraftig ökning. Men vi har en rad framgångsrika företag och i princip alla man pratar med vittnar om att det går väldigt bra just nu”, säger Sten Nordin, landshövding i Blekinge.

Ann Linde lyfter dock fram att Västra Götaland är det län som märker ut sig med att ha ökat allra mest mätt i miljarder kronor.

Förutom det faktum att stora delar av världen just nu visar förhållandevis god tillväxt samtidigt och därför ökar efterfrågan på svenska exportprodukter så hävdar regeringen att den också kan ta åt sig en del av äran för rekorduppsvinget runt om i landets alla län.

”Vi upptäckte 2014 att Sveriges export inte gick så bra som den borde och att vår ekonomi därför främst växte tack vare den starka inhemska konsumtionen. Vi utvecklade och sjösatte därför en kraftfull strategi”, säger Ann Linde.

”Och våra analyser visar att strategin fallit väldigt väl ut och bidrar till att exporten nu i mycket högre utsträckning drar svensk ekonomi. Det är väldigt positivt för sysselsättningen och välfärden”, säger Ann Linde.

Ett annat exempel som har prövats och som nu breddas är införandet av regionala exportcentra, där företag ska få hjälp och rådgivning för att kunna starta eller lyfta sin export redan inom 24 timmar.

”Det är en nyckel för att allt fler företag runt om i hela landet, inte bara i storstadsregionerna, ska våga ta steget utomlands”, säger Ann Linde, som hoppas att satsningen ska bidra till att exporten växer mer i fler län.

Samtidigt som världsekonomin är fortsatt stark, vilket talar för fortsatt stark export, så finns en rad hot mot Sveriges alltmer exportdrivna ekonomi.

”Tyvärr finns en rad stora utmaningar. Brexit är förstås en negativ händelse, men där genombrottet i förhandlingarna gör att jag ändå är mindre orolig än för en vecka sedan. Det blåser också allmänt mer protektionistiska vindar på många håll i världen vilket är oroväckande och gynnar definitivt inte ett exportberoende land som Sverige”, säger Ann Linde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer