1515
Annons

Svensk eurovision får premiär i USA

För många är Eurovision Song Contest årets musikhöjdpunkt. Snart är det dags för premiären av USA:s motsvarighet till programmet, American Song Contest, en ny storsatsning med svenska hjärnor bakom projektet.

Kelly Clarkson blir programledare i American Song Contest.
Kelly Clarkson blir programledare i American Song Contest.Foto:John Locher

Den omåttligt populära musiktävlingen Eurovision Song Contest har rullat sedan 1956 och innehar rekordet för den längst pågående musiktävlingen i världen. Nu lanseras formatet på andra sidan Atlanten, American Song Contest, på initiativ av Melodifestivalgeneralen Christer Björkman.

Bakom satsningen ligger även tre andra svenskar: Ola Melzig, Anders Lenhoff och Peter Settman. Vid en presskonferens i israeliska Tel Aviv kungjorde producenterna att man tillförskaffat sig rättigheterna av den europeiska branschorganisationen EBU, att göra en variant av musiktävlingen på den amerikanska marknaden.

Tävlingen kommer att bestå av 56 bidrag från USA:s 50 delstater, fem amerikanska territorier och det federala distriktet Washington D.C. De amerikanska territorier som deltar är Puerto Rico, Amerikanska Samoa, Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna.

Dessa bidrag gör upp i fem deltävlingar, två semifinaler och slutligen en final. Programledarna blir den ikoniska rapparen Snoop Dogg, som senast syntes till i Super Bowls halvtidsshow, och Kelly Clarkson, sångerskan som slog igenom som den första vinnaren av amerikanska ”Idol” 2002.

Bland de tävlande finns etablerade namn som Michael Bolton, som tävlar för Connecticut, ”Thong Song”-makaren Sisqó från Maryland och Grammy-nominerade Jewel tävlandes för Alaska. 

Första deltävlingen avgörs 21 mars och i Sverige innehar statliga SVT sändningsrättigheterna till programmet. Musiktävlingen sänds däremot inte i Sverige förrän 26 mars på SVT1, men kan ses på SVT Play redan 23 mars.

Det är inte bara producenterna som ger American Song Contest en svensk touch. Vinjettmusiken till programmet görs även det av ett svenskt ljudbolag vars komponerade förslag blev det vinnande bidraget i NBC:s tävling.

 


Utredning av kompensation för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden. De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.

Foto:Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det ”tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet”.

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Samtidigt klargör regeringen att: ”Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för.”

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

”Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?