1515
Annons

Svensk entreprenör skriver på för miljardprojekt Ghana

Efter sju års slit, först i Nigeria och de två senaste åren i Ghana, har det lilla svenska företaget Greenland Resources kommit ett steg närmare sin vision – att bygga Afrikas största och modernaste pappersfabrik. 

Där ska det produceras pappersmassa för 12 miljarder kronor per år.

Foto:Rolf van den Brink
Foto:Rolf van den Brink
Foto:Rolf van den Brink
Foto:Rolf van den Brink

Den första framgången kom strax före årsskiftet då Greenland Resources skrev avtal med motsvarande skogsvårdsstyrelsen i Ghana om mark för en årlig plantering av 60 miljoner träd.  

”Nu får vi tillgång till mark för plantering av skogen som utgör råvaran i den kommande massafabriken. Avtalet är ett första och kanske ett av de viktigaste stegen i ett projekt av det här slaget”, säger Torbjörn Johansson, Greenland Resources vd och huvudägare.

Han har ägnat hela sitt yrkesliv till att kuska runt i världen för att montera och underhålla pappersfabriker. Men Afrika har varit en vit fläck, med undantag för Sydafrika.

Ändå är det i länder som Ghana som skogen växer snabbast, sju år för de eukalyptusträd som Greenland Resources planerar att plantera. 

Avtalet innebär att Greenland Resources har 24 månaders på sig att upprätta och lösa en finansieringsplan för skogsdelen i projektet. Det rör sig om en investering i miljardklassen men det tycks inte oroa Torbjörn Johansson.

”Efter att medier i Ghana rapporterade om avtalet, har flera aktörer hört av sig.”   

När den första omgången träd har vuxit upp är det tänkt att massafabriken ska vara redo att köra igång. Prislappen för liknande projekt ligger på 20-25 miljarder kronor.  Investeringen är tänkt att betala sig på en handfull år. 

 ”Med dagens priser kommer fabriken att producera massa för 12,5 miljarder kronor per år, med en marginal på 55-60 procent.”

Hur ska finansieringen gå till?
”Det finns flera vägar att gå. En möjlighet är en stark samarbetspartner som redan är i branschen och vill flytta fram sin position. Det finns finansiella institutioner som rimligen är intresserade av en bra och stabil avkastning över tid.”

Huvuddelen av tillverkningen och konstruktionen av själva anläggningen skulle hamna i Norden.  

”Oavsett hur det slutgiltiga konceptet ser ut, talar vi ändå om miljardintäkter för både finska och svenska leverantörer.”

Torbjörn Johanssons vision är att ett modellprojekt som visar hur flera länder i Afrika skulle kunna bygga pappersfabriker. Den tänkta fabriken i Ghana ska skapa 4.000 direkta jobb i ett land som ännu har olja som en av de större intäktskällorna. Träden ska planteras på mark där det tidigare har stått regnskog, och tanken är att industrin ska förbättra klimatet.  

”Tillverkningen sker i slutna system med ringa utsläpp. Fabriken ska leverera ut 150 MW förnybar elkraft på nätet. Och i ett framtida samhälle kommer massa och pappersproduktion att få en mycket större roll när fossilbaserad plast ska fasas ut.”

Projektet kan också vara en väg in i Afrika för Sverige och EU, som ofta hamnar efter länder som Turkiet och Kina som rycker fram offensivt. 

”Västafrika är en del av Europas intressesfär för framtida handel och utveckling. Både Sverige och EU behöver vässa sina instrument och konkretisera en strategi och målsättning och hur den ska realiseras.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?