1515
Annons

Svensk entreprenör besteg Mount Everest

Entreprenören David Klint blev i söndags den trettiofemte svensken någonsin att bestiga toppen av Mount Everest. ”Det var svårt att ta in storheten i att alla andra berg i Himalaya och världen var lägre.”

Entreprenören David Klint på Mount Everest.
Entreprenören David Klint på Mount Everest.

En 45 dagar lång expedition nådde på söndagen sin peak i dubbel bemärkelse, då företagsledaren David Klint, som driver pr-byrån Le Pacte och tävlingskonceptet Tough Viking, nådde toppen på världens högsta berg. Det tog åtta timmar att tillryggalägga de sista 900 metrarna upp till 8.848 meter.

”Jag kom upp klockan sex på morgonen. Det var en mörk natt men med fullmåne som låg exakt i höjd med toppen. Jag var en av de första klättrarna upp och hade toppen i princip för mig själv en kort stund”, säger David Klint.

Han beskriver känslan som storslagen, men också ödesmättad efter att ha passerat flera ihjälfrusna klättrare i full utrustning de sista 500 metrarna.

”Men det var en total upplevelse av närvaro som är svår att förklara efter de strapatser som hade krävts för att ta mig ända upp. Jag stannade på toppen i cirka 20 minuter och tog mig under dagen ända ner till 6.400 meter.”

Varför ville du göra det här?

”Jag kände för ett par år sen att jag behövde mer inspiration än att bara driva mina olika bolag. Jag har länge klättrat, mest med motorsåg i träd, men när jag för några år sen siktade in mig på Nepal ville jag såklart till slut köra även världens högsta berg.”

I höstas besteg David Klint Ama Dablam som är 6.812 meter och räknas som ett av de mest tekniska bergen i Nepal. Till Mount Everest reste han med expeditionen som drivs av Nimsdai Purja, en sherpa som blivit världskänd genom Netflixdokumentären ”14 peaks”.

Det har riktats en del kritik mot klättrarna på Everest, att det är för många och att man tar för stora risker och inte riktigt är kvalificerad. Vad är din bild, som var där?

”Det var drygt 300 tillstånd utfärdade från den nepalesiska staten i år. Ett av dem var mina. Jag tänker ändå att det inte är så många. Endast cirka 5.000 personer någonsin har nått toppen och av dem är cirka 30 svenskar. Självklart såg jag några klättrare som man undrade vad de hade där att göra men de var i minoritet. De flesta var superseriösa, förberedda och var där för att klättra världens högsta och kanske vackraste berg på ett respektfullt sätt.”

Vad tar du framför allt med dig av upplevelsen?

”Just nu är jag ganska utpumpad så jag vet inte exakt vad jag känner. Lättnad snarare än glädje kanske. Mina barn och fru är i alla fall glada och stolta, så vi får se. De vill att pappa kommer hem nu. Att vara så länge i en så utsatt miljö är också speciellt så när jag lyckas ta mig till Sverige ska jag njuta av våren, vårt fina land och allt vackra som finns där.”


Andersson: Ser fram emot att träffa Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signalerar inga framsteg för den svenska Natoansökan, efter ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Nästa vecka träffas de och andra allierade ledare vid Natotoppmötet i Madrid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Markus Schreiber; Maria Davidsson/TT

Magdalena Andersson (S) beskriver lördagens telefonsamtal med den den turkiske presidenten som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skriver Andersson på Twitter.

Erdogan upprepade i samtalet att ”Sverige bör vidta åtgärder angående sådana grundläggande frågor som att bekämpa terrorism”, skriver det turkiska presidentkansliet på Twitter.

Den turkiske presidenten upprepade också att Sverige bör göra konkreta förändringar i sin attityd mot den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG.

Erdogan framhöll att Turkiet inte sett några konkreta åtgärder från Sverige för att bemöta Turkiets oro.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. Sverige, USA och EU klassar inte YPG som terrorister, men Turkiet likställer YPG med PKK.

Erdogan uttryckte också förväntningar på att Sverige ska tillmötesgå Turkiets begäran om att kurder ska utlämnas och att restriktionerna för vapenhandel ska upphävas. Han betonade i samtalet att Turkiet vill se ”bindande åtaganden i dessa frågor tillsammans med konkreta och tydliga åtgärder”.

TT söker statsminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har haft ett ”bra telefonsamtal” med president Erdogan om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i försvarsalliansen”, skriver han på Twitter på lördagen.

”Vi enades om att fortsätta samtalen i Bryssel och Madrid nästa vecka”, fortsätter Stoltenberg.

Mötet i Madrid börjar på tisdag, då förhoppningarna varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?