1515
Annons

Svensk bostadsmarknad i topp på värstinglistan

Sverige har en av världens mest riskfyllda bostadsmarknader. Det anser Oxford Economics, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Situationen på den svenska bostadsmarknaden är ”särskilt akut”, menar analyshuset Oxford Economics som i en ny rapport granskat bostadsmarknaden i OECD-länderna.

Sverige får sällskap med Australien, Hongkong och Kanada på listan över länder där läget är mer kritiskt.

”I alla fyra är värderingarna väldigt höga, det har var varit en lång bostadsboom, skuldnivåerna är höga och det en stor del av skulderna har rörlig ränta”, skriver chefsekonomen Adam Slater i analysen.

Oxford Economics har analyserat prisutvecklingen mellan 1970 och 2013 och sett att när bostadspriserna stiger mer än 35 procent över det långsiktiga genomsnittet väntar en korrigering. Då faller priserna ordentligt de följande fem åren.

”Det pekar mot att många OECD-länder kommer se en stagnerande eller negativ prisutveckling på fastigheter de närmaste åren”, säger Adam Slater.

För den globala ekonomin är det lugnande att riskerna i tunga länder som USA, Tyskland, Kina och Japan ser mer begränsade ut. Där har inte priserna rusat som i Sverige eller Hongkong. 

Dessutom har inte räntorna på bostadslån börjat stiga markant än.

”Den klassiska triggern för prisfall saknas fortfarande. Men stigande räntor är inte heller nödvändiga för att priserna ska börja falla”, säger Adam Slater till Bloomberg.

 

Bäddat för en stormig höst på bostadsmarknaden

Dyrare bolån, energikris och inflationsrallyt bäddar för en stormig höst på bostadsmarknaden.

För bostadssökande handlar det om en helt ny checklista på kommande visningar.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera