Annons

Svensk blodplasmastudie går vidare – coronapatienter väljs ut med lottning

Försöken vid Karolinska institutet kring att ge blodplasma från tillfrisknade personer till coronasjuka patienter har visat lovande resultat. Nu går man vidare genom att lotta vilka patienter som får behandlingen, rapporterar Sveriges Radio. 

Foto:Marcus Ericsson/TT

”Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag”, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, i en kommentar till Sveriges Radio. 

Flera påsar med blodplasma ges till patienterna innan de blir av med viruset i blodet. 

Än så länge har studierna syftat till att säkerställa att metoden inte är farlig för patienterna. I den andra fasen har 25 patienter ingått och framöver siktar man på att ta in minst 100 patienter om forskarna får som de vill. Det pågår även en liknande studie vid Skånes universitetssjukhus.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?