ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svensk affärsman pekas ut i brasiliansk korruptionshärva

  • Oljebolaget Petrobras terminal i Sao Sebatiao, Brasilien. Foto: Dado Galdieri/Bloomberg

En svensk affärsman i 60-årsåldern har häktats i sin frånvaro, misstänkt för att ha varit delaktig i den stora korruptionshärvan runt det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras. Själv förnekar mannen anklagelserna för Dagens Nyheter.

Mannen ska ha arbetat för ett nederländskt bolag som förmedlade kontrakt mellan Petrobras och internationella oljeuppköpare. Enligt åtalet mot mannen ska han ha varit delaktig i att sätta upp korrupta kontrakt, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt domaren Gaberial Hardt ska Petrobras genom kontrakten ha sålt sin olja billigt och köpt andra produkter dyrare. Mellanskillanden betalades ut till politiker. Bland annat sitter den tidigare presidenten Lula da Silva fängslad efter att ha dömts i den gigantiska härvan som i Brasilien går under namnet ”Lava Jato”, biltvätten.

Åklagaren ska ha genomfört en husrannsakan i den svenska affärsmannen lägenhet för två år sedan. Mannen är nu efterlyst av den internationella polismyndigheten Interpol som beskriver honom som medlem i ett brottssyndikat. En amerikankan som pekas ut i samma grupp erkände tidigare i år att han är skyldig till anklagelserna.

Den svenske affärsmannen befinner sig i Sverige och säger till Dagens Nyheter att han är oskyldig. 

”Jag har förmedlat en del affärer och tagit emot kommissioner för förmedlingarna av affärer, jag har delat med mig av kommissioner till en partner som skötte om den brasilianska sidan – det är allt jag har gjort”, säger han till tidningen.

Mannen är folkbokförd i Stockholm och har ett aktiebolag registrerat i Sverige som omsatte 87 miljoner kronor enligt den senaste årsredovisningen.

Då Sverige enbart lämnar ut medborgare till andra EU-länder kommer mannen inte att lämnas ut till Sverige enligt Cecilia Riddselius, ämnesråd på enheten för brottsmålsärenden på justitiedepartementet. Om Brasilien överlämnar utredningen till Sverige kan han dock utredas och lagföras i Sverige.

Tidigare i år har brasilianska åklagare också pekat ut teknikföretaget ÅF för att ha varit involverat i en muthärva kopplad till det statliga energibolaget Electronuclear och den tidigare presidenten Michel Temer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer