1515

Sven Hagströmer: ”Marknaden väntar på en chans att starta ett rally”

Finansmannen Sven Hagströmer spår ett rally på börsen och har själv gjort en del investeringar. 

”Men jag tror det blir ett kort rally”, säger han i Di TV:s Ekonomistudion.

Foto:Joey Abrait

 

Som storägare på börsen, hur sover du om nätterna i dessa tider?

”Jag sov rätt dåligt i början. Den insyn man fick i de kinesiska processerna gjorde mig mer orolig än att börsen gick ned. Sen hade vi en hög likviditet i Creades, närmare 20 procent sen årsskiftet.”

Hur har du själv tänkt kring aktiemarknaden?

”Vi har doppat våra tår i det kalla vattnet här på botten. Men vi har varit väldigt försiktiga. Nu är det likviditet och soliditet som betyder något. I och med att pengar har varit gratis, har det slarvats ganska friskt med det. Som Buffet sa för en tid sen, ”when the tide is out, you see who is swimming naked.”

Vilka tankar har du för ekonomin framåt, när vi är genom krisen?

”Många pratar om bara vi är genom krisen så är allting frid och fröjd, men det här är överlagrat. Vi var redan innan på väg in i en konjunkturnedgång. Vi hade en väldigt gammal och ganska trött högkonjunktur som inte har följt några större investeringar. Ekonomin har gått på steroider på grund av USA, stora budgetunderskott och resten av världen med väldigt låga räntor.”

”I USA har man dessutom använt sina balansräkningar till återköp av aktier och den källan för börsuppgång lär sina ordentligt. Jag är ganska pessimistisk, men på kort sikt tror jag marknaden bara väntar på en chans att starta ett litet rally. Men jag tror det blir ett kort rally.”

Efter att Coronavirusets framfart begränsats i Kina har efterfrågan på skyddsmateriel till vården där, som andningsmasker, avstannat. I Sverige saknas utrustning, något som fick Sven Hagströmer att agera.

”Creades vd John Hedberg hittade på nätet några som kunde leverera ansiktsmasker från Kina. Då hörde vi av oss för fjorton dagar sedan till region Stockholm, det var på en fredag och då sa de att 'tack vi tar tag i det på måndag'. Då flög topplocket på oss båda två.”

”Det här handlar om liv och död och vi visste att det saknades ansiktsmasker.”

Sven Hagströmer och John Hedberg ringde runt till vänner och bekanta och fick ihop 15-16 mkr sek för finansiering. 

”Vi såg att det var fara i dröjsmål. Efterfrågan på masker minskade i Kina och ökade samtidigt kraftigt i USA och Europa. Då såg vi ett möjligheternas fönster att utnyttja detta faktum.”

De här maskerna är redan ute i vården, vad har ni ytterligare för initiativ på gång?

”Nu har vi fått in test-kit, för en första utvärdering. Men en sak som tillkommit är att kineserna infört exportförbud på vissa artiklar nu.”

Hur ser du på regeringens krishantering så här långt?

”Jag vill nog gärna ta det när vi är igenom det här.”

Har näringslivets agerat tillräckligt? 

”Vi är inte ensamma. Det finns många initiativ. Jag känner mig stolt. Det finns många som kritiserar myndigheterna för att det finns mycket frivillighet i de här åtgärderna. Sverige har en enormt stor grad av tillit. Jag hoppas att det här experimentet, för det är ett stort experiment med frivilligheten, lyckas.”

”Sen blir man enormt besviken att såna som tillhör samma årskull som jag själv bara gnäller och tycker att det är så förfärligt, jag vill inte ens prata om det, man sitter helt obekymrat på after ski i Åre. Det här är allvarligt, man ska lyssna på myndigheterna.”

Du är över 70 år och därmed själv i riskgruppen, hur ser din vardag ut? 

”Den är faktiskt ganska behaglig, jag sitter hemma och jobbar, har videomöten. Det är något jag tar med mig att de här videomötena sparar både tid, pengar och energi. Det här kommer ge en väldig uppsving för just videomöten. Man försöker ju alltid hitta en silver lining och gamla surdegar avhandlas i rask takt, vad det gäller mig.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste händelser. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 

 


Innehåll från Fortum Waste SolutionsAnnons

Kemisk återvinning förändrar förutsättningarna

Vi läser dagligen om hur plast skräpar ner våra hav och dumpas i andra länder och att plast inte hör hemma i naturen är alla överens om. Men klarar vi oss helt utan materialet? 

– Plast är ett extremt bra material, men plastanvändningen måste bli mer cirkulär. I ett hållbart samhälle kan vi inte längre producera, använda och dumpa plast, vi måste skapa en fungerande avfallskedja där materialet kan användas som ny råvara, säger Johanna d'Annibale, ansvarig för utveckling av produkter och tjänster hos Fortum Recyling & Waste i Sverige.

För plast är inte bara ett problem utan också en förutsättning för en fungerande sjukvård, en livsmedelsindustri som vill minimera matsvinn och är generellt ett enormt mångsidigt material som används i alla samhällssektorer. 

– Det är svårt att se hur samhället skulle klara sig utan plast eftersom är så mångsidigt och minskar annan form av miljöbelastning. Men vi måste bli mycket bättre på att göra hela livscykeln längre och mer hållbar, säger Johanna d'Annibale.

På väg mot en cirkulärekonomi

När det gäller mekanisk återvinning av just plast är Finland ett av de ledande länderna i Europa. Fortum har ett raffinaderi i Riihimäki som samlar in plast från hushåll över hela landet. Runt 75 procent sorteras ut och smälts ner till ett granulat som heter Circo, små plastkulor som används för att tillverka nya produkter. Övriga 25 procent av plasten energiåtervinns idag.

– Om man sorterar den på rätt sätt går plast att återanvända tio gånger innan den måste energiåtervinnas. Vårt granulat är givetvis inte lösningen på allt, men den är ett bra exempel på att använd plast redan idag har en självklar plats i en cirkulär ekonomi, säger Johanna d'Annibale.

Betydligt mer fantasikittlande är den kemiska återvinningen. Där mekanisk återvinning i princip betyder att plasten sorteras och smälts ned innebär den kemiska återvinningen att plastens molekyler bryts ned och sedan byggs ihop igen till den plastsort som behövs. Att plasten är förorenad eller redan delvis nedbruten spelar ingen roll. Och det behöver absolut inte vara fossil plast som används även om vi ska ta hand om den som finns, alla kolväten fungerar som ingrediens inklusive infångad koldioxid. Kemisk återvinning är helt enkelt en tillverkningsprocess för ny plast. Och till skillnad från mekaniskt återvunnen blir det då plast som kan användas även inom sjukvården och andra känsliga tillämpningar. Haken? Det är förstås en dyrare och mer komplicerad process.

Så sent som i somras fick Fortum stöd från Energimyndigheten för att genomföra en förstudie kring kemisk återvinning av plast där vi ska testa och utvärdera vilka plastavfallsströmmar och sorteringsmetoder som är mest kostnadseffektiva. 

– Tillsammans med Borealis samarbetar vi med målet att målet att bygga det första kemiska plastreturraffinaderiet i Sverige vilken beräknas vara i drift 2024, säger Johanna d'Annibale.

Från avfall till värdefull råvara

Att återvinningsindustrin har ett nära samarbete med den producerande industrin ser vi som fundamentalt för att skapa rätt förutsättningar för effektivitet och cirkulära flöden. Men det betyder också att vi behöver utforma alla delar av värdekedjan på ett sådant sätt att vi driver mot just återvinning. 

– Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att se producenter i allt högre utsträckning knyta fler och fler delar av värdekedjan till sig för att helt enkelt säkra upp nödvändiga insatsvaror även inom detta område. Det är en spännande utveckling som i grunden kan komma att förändra vår resursanvändning, men fortfarande måste vi förstås se till att plast inte slängs i vår natur. Så fortsätt sortera och plocka upp, säger Johanna d'Annibale.   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Waste Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?