1515
Annons

Sven Hagströmer: ”Marknaden väntar på en chans att starta ett rally”

Finansmannen Sven Hagströmer spår ett rally på börsen och har själv gjort en del investeringar. 

”Men jag tror det blir ett kort rally”, säger han i Di TV:s Ekonomistudion.

Foto:Joey Abrait

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Som storägare på börsen, hur sover du om nätterna i dessa tider?

”Jag sov rätt dåligt i början. Den insyn man fick i de kinesiska processerna gjorde mig mer orolig än att börsen gick ned. Sen hade vi en hög likviditet i Creades, närmare 20 procent sen årsskiftet.”

Hur har du själv tänkt kring aktiemarknaden?

”Vi har doppat våra tår i det kalla vattnet här på botten. Men vi har varit väldigt försiktiga. Nu är det likviditet och soliditet som betyder något. I och med att pengar har varit gratis, har det slarvats ganska friskt med det. Som Buffet sa för en tid sen, ”when the tide is out, you see who is swimming naked.”

Vilka tankar har du för ekonomin framåt, när vi är genom krisen?

”Många pratar om bara vi är genom krisen så är allting frid och fröjd, men det här är överlagrat. Vi var redan innan på väg in i en konjunkturnedgång. Vi hade en väldigt gammal och ganska trött högkonjunktur som inte har följt några större investeringar. Ekonomin har gått på steroider på grund av USA, stora budgetunderskott och resten av världen med väldigt låga räntor.”

”I USA har man dessutom använt sina balansräkningar till återköp av aktier och den källan för börsuppgång lär sina ordentligt. Jag är ganska pessimistisk, men på kort sikt tror jag marknaden bara väntar på en chans att starta ett litet rally. Men jag tror det blir ett kort rally.”

Efter att Coronavirusets framfart begränsats i Kina har efterfrågan på skyddsmateriel till vården där, som andningsmasker, avstannat. I Sverige saknas utrustning, något som fick Sven Hagströmer att agera.

”Creades vd John Hedberg hittade på nätet några som kunde leverera ansiktsmasker från Kina. Då hörde vi av oss för fjorton dagar sedan till region Stockholm, det var på en fredag och då sa de att 'tack vi tar tag i det på måndag'. Då flög topplocket på oss båda två.”

”Det här handlar om liv och död och vi visste att det saknades ansiktsmasker.”

Sven Hagströmer och John Hedberg ringde runt till vänner och bekanta och fick ihop 15-16 mkr sek för finansiering. 

”Vi såg att det var fara i dröjsmål. Efterfrågan på masker minskade i Kina och ökade samtidigt kraftigt i USA och Europa. Då såg vi ett möjligheternas fönster att utnyttja detta faktum.”

De här maskerna är redan ute i vården, vad har ni ytterligare för initiativ på gång?

”Nu har vi fått in test-kit, för en första utvärdering. Men en sak som tillkommit är att kineserna infört exportförbud på vissa artiklar nu.”

Hur ser du på regeringens krishantering så här långt?

”Jag vill nog gärna ta det när vi är igenom det här.”

Har näringslivets agerat tillräckligt? 

”Vi är inte ensamma. Det finns många initiativ. Jag känner mig stolt. Det finns många som kritiserar myndigheterna för att det finns mycket frivillighet i de här åtgärderna. Sverige har en enormt stor grad av tillit. Jag hoppas att det här experimentet, för det är ett stort experiment med frivilligheten, lyckas.”

”Sen blir man enormt besviken att såna som tillhör samma årskull som jag själv bara gnäller och tycker att det är så förfärligt, jag vill inte ens prata om det, man sitter helt obekymrat på after ski i Åre. Det här är allvarligt, man ska lyssna på myndigheterna.”

Du är över 70 år och därmed själv i riskgruppen, hur ser din vardag ut? 

”Den är faktiskt ganska behaglig, jag sitter hemma och jobbar, har videomöten. Det är något jag tar med mig att de här videomötena sparar både tid, pengar och energi. Det här kommer ge en väldig uppsving för just videomöten. Man försöker ju alltid hitta en silver lining och gamla surdegar avhandlas i rask takt, vad det gäller mig.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste händelser. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera