Annons

Sven Hagströmer: Det är inavel i styrelserummen

Det är fortfarande betydligt fler män än kvinnor på toppositioner i näringslivet. 

”Det här borde vara en självklarhet. Vi vill ju ha en meritokrati”, säger Sven Hagströmer. 

Sven Hagströmer.
Sven Hagströmer.Foto:Joey Abrait

I Di TV:s program Hållbart Näringsliv diskuterar styrelseproffsen Eva Swartz Grimaldi, Sven Hagströmer och Anna Kinberg Batra varför det fortfarande är så och hur man kan lösa det. 

”Vi har alla lärt oss att det är en självklarhet att borsta tänderna på morgonen och det borde va precis samma självklarhet att titta på kvinnor. Jag menar, vi har förbjudit inavel, men när det gäller styrelserummen har vi inavel”, säger Sven Hagströmer i programmet och fortsätter: 

”Det här borde vara en självklarhet. Vi vill ju ha en meritokrati.” 

Vad blir riskerna med för likartade styrelser?
”Man fattar sämre och dummare beslut. Det blir för mycket homogent och då kan man missa det här som händer strax utanför gamla kompiskretsen till exempel”, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter: 

”Däremot tror jag inte alls på kvotering. Jag skulle aldrig vilja vara kvoterad, jag var det inte som partiordförande och jag är inte det som börsbolagsstyrelseordförande heller. Och om man vore det skulle man inte bli fri från den frågan.”

Är det lättare att påverka jämställdhetsarbete hos börsnoterade bolag?
”Det blir mer i fokus så det blir jobbigare att inte ha en jämställd styrelse”, säger Eva Swartz Grimaldi. 

Enligt henne börjar nu också rekryteringen ske via specialiserade företag: 

”Nu äntligen börjar företag vända sig till professionella firmor för att hjälpa till med rekrytering till styrelser. Det har man inte gjort tidigare utan det har varit kompisgäng, och känner du någon och den verkar bra”, säger hon och fortsätter: 

”Det görs en hel del nu, så får vi hoppas att det ger utdelning snabbt.”

Hör hela panelsamtalet mellan Eva Swartz Grimaldi, Sven Hagströmer och Anna Kinberg Batra i senaste avsnittet av Di TV Hållbart näringsliv på di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera