1515
Annons

Svart vecka för H&M

Modejätten H&M har lagt en usel vecka bakom sig. Desto bättre har veckan varit för de som följt Dagens industris aktietips.

Bild:TT

Det verkar ha varit många investerare som behövt fylla på plånboken veckan före jul. Stockholmsbörsen föll fem dagar på raken innan den på fredagen studsade upp blygsammma 0,5 procent.

Största förlorare i julveckan blev H&M som tappade 8 procent efter att Credit Suisse sänkt både riktkurs och rekommendation för modejätten. De betydligt mindre konkurrenterna RNB och Kapp-Ahl har däremot firat triumfer efter oväntat starka rapporter.

På storbolagslistan har även råvarubolagen Lundin Mining och Boliden och stålbolaget SSAB haft en dyster vecka i spåren av fallande metallpriser.

På vinnarlistan trängs spelbolaget Kindred (fd Unibet) med Fingerprint Cards som tagit revansch med en uppgång på 7,6 procent efter några dystra veckor.

Bolaget har fått en order från Samsung Electronics på fingeravtrycksläsare till bärbara datorn Notebook.

”Det är ett stort steg att få in Samsung som kund”, sa Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens absoluta vinnare i veckan var dock call center-företaget Transcom som rusade 38,9 procent efter att storägare Altor lagt ett bud på mid cap-bolaget.

Det blev en fullträff för Di:s börskrönikör Richard Bråse som i september satte en köpstämpel på bolaget. Den som köpte aktien då har fått se kursen stiga över 36 procent.
Samme skribent skrev i måndagens tidning att Africa Oil var köpvärd och kallade det för ett av världens billigaste oljebolag. Aktien hade på fredagen stigit 14,2 procent sedan analysen publicerades.

Som vanligt var det häftigare kursrörelser bland de mindre bolagen på handelsplatserna First North och Aktietorget.

Biotech-bolaget Spectracure på Aktietorget steg hela 150 procent i veckan. Rusningen kom efter ett pressmeddelande om att brittiska forskare visat positiva studieresultat kring prostatacancer, i en studie som gjorts enligt samma princip som den metod Spectracure utvecklar.

I andra änden återfinns det krisande oljebolaget Dome Energy som tappade närmare 50 procent i veckan efter att i måndags lanserat idén om en nyemission som en del i refinansieringen som ska få oljebolaget på fötter igen.

Dome Energys aktie som handlas på First North är nu ned över 80 procent sedan årsskiftet.

https://infogr.am/176f493f-01b7-4638-984a-fd8532d135df

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?