1515

Svårt läge efter las-kraschen – alla lägger locket på

Ingen av nyckelspelarna vill röja sitt nästa steg i den infekterade las-frågan. Insatserna är stora och förvirringen genuin i frågan hur man ska hantera att PTK sade ja och LO nej till den uppgörelse som hade kunnat rädda regeringen undan en hotande regeringskris.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, statsminister Stefan Löfven (S), Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson, statsminister Stefan Löfven (S), Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.Foto:Di/TT

På fredagskvällen stod det klart att LO nobbade arbetsgivarnas bud i förhandlingarna om arbetsrätten. Strax därefter kom beskedet att PTK och Svenskt Näringsliv ställer sig bakom samma avtal. 

Medan LO:s medlemsförbund organiserar drygt 1,4 miljoner medlemmar, samlar fackförbunden som organiserar privatanställda medlemmar i PTK totalt 900.000 personer. 

Hade parterna - alla tre - kommit överens hade nästa steg varit att mejsla fram parternas gemensamma krav på staten. Regeringen hade kunnat blåsa faran över och istället arbeta fram ett generöst system för omställning och kanske även de första trevande stegen mot en a-kassa bortom politisk kontroll. 

Men nu är osäkerheten monumental: Gäller PTK:s och Svenskt Näringslivs handskakning om ett nytt huvudavtal när LO inte är med på tåget? Och vilka delar blir i så fall kvar i en uppgörelse? 

PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt hör inte av sig trots upprepade försök. Inte heller från Svenskt Näringsliv kommer några besked.

”Vi hör av oss när vi har en kommentar”, säger Mattias Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) bokar in möten med de tre parterna för att förhöra sig om läget. Några egna besked har hon inte att ge kring hur hon tolkar situationen.

”Vi behöver analysera det här nya läget”, säger hennes pressekreterare Jennie Zetterström. 

Enligt avtalet råder det ingen tvekan: Hela uppgörelsen har fallit med LO:s nej.

”För att denna överenskommelse ska bli giltig krävs att den godkänns av LO:s, PTK:s och Svenskt Näringslivs respektive beslutande organ”, står det i det huvudavtal som LO på fredagen valde att säga nej till och som Di har tagit del av.  

Tobias Baudin, ordförande i LO:s största förbund Kommunal, som har varit en av de drivande krafterna bakom LO:s nej skriver helhjärtat under på just den paragrafen. 

”Parterna har inte kommit överens eftersom LO enhälligt har sagt nej”, säger Tobias Baudin. 

Som en skugga över scenen står Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, med sitt hot om misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven. 

Räcker det om PTK är med på en uppgörelse?
”Det är klart att det inte gör”, säger Jonas Sjöstedt. 

Men från tidigare så kompromisslösa Liberalerna är tongångarna på måndagen helt annorlunda. 

”Det är viktigt att man är lyhörd från politiken sida”, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci och trycker på att partiet ”från dag ett” velat ha en uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter. 

Nu fortsätter den politiska processen men alla dörrar är öppna”, enligt Gulan Avci. 

Är det möjligt att ha ett huvudavtal som gäller en så begränsad del av arbetsmarknaden och som avropar statliga resurser?
”Det är den frågeställningen vi behöver jobba med nu”, säger Gulan Avci. 

”Det är värt att lyssna på vad PTK och Svenskt Näringsliv vill göra i nästa steg och inte bromsa dem”, säger hon vidare.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?