Annons

Svårt läge efter las-kraschen – alla lägger locket på

Ingen av nyckelspelarna vill röja sitt nästa steg i den infekterade las-frågan. Insatserna är stora och förvirringen genuin i frågan hur man ska hantera att PTK sade ja och LO nej till den uppgörelse som hade kunnat rädda regeringen undan en hotande regeringskris.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, statsminister Stefan Löfven (S), Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson, statsminister Stefan Löfven (S), Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.Foto:Di/TT

På fredagskvällen stod det klart att LO nobbade arbetsgivarnas bud i förhandlingarna om arbetsrätten. Strax därefter kom beskedet att PTK och Svenskt Näringsliv ställer sig bakom samma avtal. 

Medan LO:s medlemsförbund organiserar drygt 1,4 miljoner medlemmar, samlar fackförbunden som organiserar privatanställda medlemmar i PTK totalt 900.000 personer. 

Hade parterna - alla tre - kommit överens hade nästa steg varit att mejsla fram parternas gemensamma krav på staten. Regeringen hade kunnat blåsa faran över och istället arbeta fram ett generöst system för omställning och kanske även de första trevande stegen mot en a-kassa bortom politisk kontroll. 

Men nu är osäkerheten monumental: Gäller PTK:s och Svenskt Näringslivs handskakning om ett nytt huvudavtal när LO inte är med på tåget? Och vilka delar blir i så fall kvar i en uppgörelse? 

PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt hör inte av sig trots upprepade försök. Inte heller från Svenskt Näringsliv kommer några besked.

”Vi hör av oss när vi har en kommentar”, säger Mattias Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) bokar in möten med de tre parterna för att förhöra sig om läget. Några egna besked har hon inte att ge kring hur hon tolkar situationen.

”Vi behöver analysera det här nya läget”, säger hennes pressekreterare Jennie Zetterström. 

Enligt avtalet råder det ingen tvekan: Hela uppgörelsen har fallit med LO:s nej.

”För att denna överenskommelse ska bli giltig krävs att den godkänns av LO:s, PTK:s och Svenskt Näringslivs respektive beslutande organ”, står det i det huvudavtal som LO på fredagen valde att säga nej till och som Di har tagit del av.  

Tobias Baudin, ordförande i LO:s största förbund Kommunal, som har varit en av de drivande krafterna bakom LO:s nej skriver helhjärtat under på just den paragrafen. 

”Parterna har inte kommit överens eftersom LO enhälligt har sagt nej”, säger Tobias Baudin. 

Som en skugga över scenen står Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, med sitt hot om misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven. 

Räcker det om PTK är med på en uppgörelse?
”Det är klart att det inte gör”, säger Jonas Sjöstedt. 

Men från tidigare så kompromisslösa Liberalerna är tongångarna på måndagen helt annorlunda. 

”Det är viktigt att man är lyhörd från politiken sida”, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci och trycker på att partiet ”från dag ett” velat ha en uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter. 

Nu fortsätter den politiska processen men alla dörrar är öppna”, enligt Gulan Avci. 

Är det möjligt att ha ett huvudavtal som gäller en så begränsad del av arbetsmarknaden och som avropar statliga resurser?
”Det är den frågeställningen vi behöver jobba med nu”, säger Gulan Avci. 

”Det är värt att lyssna på vad PTK och Svenskt Näringsliv vill göra i nästa steg och inte bromsa dem”, säger hon vidare.

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera