Det var på torsdagens Di Debatt som Patrik Wahlén kritiserade noteringsprocessen. Volatis aktie steg med 15 procent första dagen på Stockholmsbörsen den 30 november. Erbjudandet var kraftigt övertecknat och många småsparare blev besvikna över liten eller ingen tilldelning alls.
Han vill bland annat se bättre kommunikation för att undvika besvikelser, bättre tilldelning till långsiktiga privatplacerare samt minska antalet investerare som övertecknar för att sedan sälja på första handelsdagen.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, konstaterar att problemet uppstår när börsklimatet är gynnsamt.
”Intresset är starkare än någonsin för nynoteringar. Det har gått väldigt bra för bolagen som har kommit in på börsen.”
Bilden delas av Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, vars kunder inte fick några aktier alls vid Volatis notering eftersom nätmäklaren inte var en av arrangörerna.
”Bristen på aktier är ett stort problem”, säger Claes Hemberg,
Patrik Wahlén: Förändra reglerna för börsnoteringar
Nätmäklarna ser dock små möjligheter att premiera långsiktiga investerare vid teckning.
”I praktiken ser jag ingen möjlighet att genomföra det”, säger Joakim Bornold.
Claes Hemberg menar att det är upp till bolagen som går till börsen.
”De måste utfästa tydliga och begripliga löften som lockar spararna att bli mer långsiktiga. Dessutom är det inga problem med handel i aktien och att 10–20 procent säljer dag ett. Tvärtom, det är inget att gnälla över”, säger han.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson ser också svårigheter med påtvingad långsiktighet.
”Det skulle nog kräva någon form av inlåsningsavtal för privatsparare, vilket skulle driva upp kostnaderna och därmed riskera att minska den totala tilldelningen”, säger han.
”Däremot kan man genom särskilda skattevillkor skapa incitament för långsiktigt ägande”, säger Joacim Olsson.
På 1970-talet var reavinstskatten på aktier lägre vid innehav över två år.
Swedbank instämmer inte i Patrik Wahléns kritik av kommunikationen vid börsnoteringar. Den fungerar väl.
”Det ser vi till i de introduktioner vi jobbar med, och anser även att den är bra överlag tack vare bra regelverk och hög grad av transparens”, säger Gabriel Francke Rodau, bankens kommunikationschef.
Men nätmäklarna och Aktiespararna håller med Volatis grundare.
”Det är svårt för privatsparare att veta hur det fungerar och hur aktierna fördelas. Man har inte satt någon branschpraxis, utan famlat i mörkret. Det vore utmärkt för Svenska fondhandlareföreningen att sätta riktlinjer kring detta”, säger Joakim Bornhold.
Enligt Aktiespararna handlar mycket av problemen kring tilldelningen om dålig information.
”Bolaget borde i prospektet tydligare klargöra spelreglerna för hur tilldelningen går till vid ett övertecknande. Även de aktörer som förmedlar teckningsmöjligheten måste bli tydligare i sin kommunikation”, säger Joacim Olsson.