1515

Svårt att tänka sig en bättre siffra för finansmarknaderna

NEW YORK. 

Fredagens starka jobbsiffra lär minska oron för en recession i USA i närtid. 

Samtidigt var den knappast tillräckligt stark för att ändra Federal Reserves tankegångar - det bästa av två världar för finansmarknaderna. 

Foto:Richard Drew

Arbetsmarknadsdepartement i USA kom med lugnande konjunkturbesked på fredagen. 196.000 nyskapade jobb utanför jordbrukssektorn i mars var både över marknadens förväntningar och i linje med genomsnittet under de senaste åren. Arbetslösheten ligger kvar på nära rekordlåga 3,8 procent.

Det innebär att oron för en ekonomisk inbromsning i närtid lär lätta något – en oro som fick ny kraft efter förra månadens överraskande svaga notering på 20.000 nyskapade jobb. Av den anledningen var intresset för fredagens jobbstatistik större än vanligt.

Nu reviderade departementet visserligen upp den siffran till 34.000. Men februari lär oavsett snart vara glömt efter det mer normala beskedet på fredagen.  

En gång är ingen gång, som det heter. 

Att det skulle bli en tillbakastuds efter kallduschen förra månaden var heller ingen större överraskning. Så har det nämligen brukat se ut historiskt. 

Men det är tydligt att osäkerheten om vart konjunkturen är på väg har ökat. 

Den ekonomiska statistiken fortsätter att spreta, med svagare noteringar för detaljhandeln och den ekonomiska aktiviteten utanför tillverkningsindustrin. 

Samtidigt verkar farten inom tillverkningsindustrin hålla uppe, om man ska tro enkäter bland inköpschefer inom sektorn, och USA-börserna har gått starkt. Det breda indexet S&P 500 noterade den starkaste inledningen på ett år sedan 1998 under det första kvartalet.

Av den anledningen var det nog många investerare som drog en lättnadens suck på fredagen. Och det märktes på marknadsreaktionen. 

Börserna steg på beskedet och räntorna sjönk. 

Det är svårt att tänka sig en ”bättre” siffra för finansmarknaderna, mot bakgrund av dess besatthet över centralbankens tankegångar och oron för en recession. 

För även om 196.000 var en robust notering är det knappast tillräckligt starkt för att Federal Reserve ska tänka om när det gäller den paus i räntehöjandet som man annonserade på sitt möte i mars. 

Framför allt inte när löneökningstakten dessutom sjönk tillbaka något jämfört med i februari, från 3,4 procent i årstakt till 3,2 procent. 

Just det svaga inflationstrycket har varit ett av Federal Reserves viktigaste argument till omsvängningen som skett jämfört med 2018, då centralbanken höjde räntan fyra gånger. Sedan januari är nyckelordet istället ”tålamod”.

Framöver är det troligt att både centralbanken och investerare kommer att fokusera allt mer på handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Med tanke på osäkerheten kring konjunkturen i båda länderna kommer det spela stor roll vad som kommer ut från försöken att nå ett handelsavtal mellan parterna. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?