1515
Annons

Svårt att få ersättning – det gäller vid bankens teknikhaveri

Swedbanks teknikproblem har bland annat lett till att kunder inte kunnat genomföra aktieaffärer. Men som kund är det svårt att få ersättning för det.

I avtalsvillkoren friskriver sig bankerna från ansvar vid teknikhaverier.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Viceroys grundare: SBB ska rasa ytterligare 50 procent

SBB har i år rasat på börsen och handlas nu i det intervall på 10-15 kronor som blankarfirman Viceroy Research kommunicerade när de inledde sin attack.

Nu uppdaterar Viceroys grundare Fraser Perring vad han anser att aktien är värd.

Foto:Jack Mikrut

När Viceroy Research i februari i år inledde sin attack mot Ilija Batljans fastighetsbolag SBB handlades aktien runt 44-45 kronor, men enligt blankarfirmans grundare Fraser Perring var den inte värd mer än 10-15 kronor.

”Personlighen tycker jag att den borde handlas på samma nivå som innan de började med allt det här fifflet, alltså runt 10–15 kronor”, uppgav Fraser Perring i en intervju med Di i februari.

Tidigare i september uppgav Fraser Perring för Di att den riktkursen inte längre gällde.

”När vi publicerade vår rapport var räntehöjningar inte ett omedelbart hot. Med tanke på utvecklingen i detta avseende sedan februari drar vi tillbaka vår riktkurs. För närvarande ser skuldsättningen överväldigande ut och marknadsräntan på obligationer är fullständigt ohållbar”, uppgav han i ett mejl till Di men utan att lämna en ny riktkurs.

Men nu har Fraser Perring landat i ett motiverat värde på 6-8 kronor. I ett inlägg på mikrobloggen Twitter hänvisar han till makromiljön och SBB:s skuldsättning, fastighetsvärderingar och ”svaga” styrning och ledning.

”De har redan börjat lämna skeppet”, skriver Fraser Perring.

I förra veckan meddelade SBB att bolagets operativa chef Oscar Lekander lämnar ledningsgruppen för att arbeta med att slutföra transaktioner och särskilda projekt, medan chefen för projekt- och fastighetsutveckling Krister Karlsson efterträder honom. Di har sökt SBB för kommentarer om varför chefsrockaden genomförs.

”Det finns ingen som helst dramatik bakom beslutat. Oscar har varit helt ovärderlig i uppbyggnaden av SBB och har jobbat stenhårt under de här sex åren och behöver fokusera lite mer på sig själv och sin familj så därför gör vi det här bytet”, sa Krister Karlsson till Fastighetsnytt. 

I Bloombergs sammanställning av analytikernas estimat ligger den genomsnittliga riktkursen på 25,95 kronor, motsvarande en uppsida på drygt 100 procent. Rekommendationerna är fördelade på sex köp, tre behåll och två sälj. Lägst riktkurs har Wall Street-jätten Goldman Sachs med 10 kronor.

För två veckor sedan lämnade SBB en uppdatering av sin intjäningsförmåga proforma för 2023. SBB räknar med en intjäningsförmåga proforma på 2,39 kronor per aktie under 2023, justerat för inflation och fastighetsförsäljningar. 

Intjäningsförmågan proforma avser koncernens löpande kassaflöde till stamaktieägare. Före de senaste portföljförsäljningarna och antagna inflationsjusteringar beräknades intjäningsförmågan proforma till 2,33 kronor per stamaktie.

Försäljningarna som avses i de nya beräkningarna är de som skett efter utgången av det andra kvartalet samt avsiktsförklaringar om kommande försäljningar på omkring 12 miljarder kronor. 

SBB har hittills i år rasat drygt 80 procent på börsen och stängde måndagshandeln på 12,87 kronor. Baserat på mitten i Fraser Perrings värdering ser han en ytterligare nedsida på nära 50 procent.

SBB är tillsammans med Electrolux det mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen med nära 16 procent av aktierna kortade, enligt Finansinspektionens blankningsregister.

Ilija Batljan har vid flera tillfällen kritiserat blankarna i hårda ordalag, i samband med fastighetskonferensen Business Arena sa han till Di:s systertidning Fastighetsnytt att

”Det här är ingen lek, utan handlar om väldigt organiserad verksamhet som verkar innehålla kriminella inslag. Det kan uppfattas som ett professionellt sätt att manipulera kursen för egen vinning.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera