1515

Svårare med långivning oroar bolag i Jämtland

Svårare med långivning och att få snabb hjälp med akuta problem. Långt att åka med dagskassan. Det är några av farhågorna i Strömsund i norra Jämtland när Handelsbanken drastiskt minskar antalet kontor i landet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Fredrik Persson, ägare till TMG Service AB i Strömsund i norra Jämtland, ser både för- och nackdelar med Handelsbankens SHB A -0,96% Dagens utveckling besked. Bolaget servar entreprenadmaskiner och mobilkranar, men har även en butik. I dag är de kunder i Handelsbanken som har ett av sina 380 kontor i Strömsund. När det är dags att banka dagskassan är det en stor fördel att ha nära till ett bankkontor, annars måste en säkerhetsfirma anlitas. 

Handelsbanken har i dag elva kontor i Jämtlands län. Som en jämförelse har Swedbank fem kontor på samma yta, ett av dem i Strömsund.

”Det ligger väl lite i tiden att just kontoren ska försvinna”, säger Fredrik Persson. 

Mycket av det han i dag kan få hjälp med på det fysiska kontoret kan han lika gärna göra via internetbanken. 

”Jag kan tänka mig att den äldre generationen blir det svårare för. I dag har du hela livet i telefonen.”

Däremot är den personliga relationen till banken viktig när det gäller investeringar.

”Den dagen man vill investera gäller det att man har kontakt med en bra bankman som vet vad vi håller på med och som känner mig.”

Handelsbankens plan är att minska antalet kontor från 380 till 200. I stället ska mer avancerad kompetens byggas upp på de kontor som blir kvar, något som Fredrik Persson ser positivt på. I dag upplever han att han kan få vänta för att träffa rätt person på sitt lokala kontor. 

”Det kan bli en förbättring om man kan få hjälp snabbt i stället. Nu kan man få vänta för att en expert ska komma upp.”

Engcon, som tillverkar tiltrotatorer för grävmaskiner, har också sin bas i Strömsund. I dag har de verksamhet i tolv länder och har varit kunder hos Handelsbanken sedan starten. 

”De trodde på Engcon från början och sedan dess har vi fortsatt att samarbeta med dem. De har också funnits i de flesta länder där vi varit verksamma”, säger vd Krister Blomgren.

Företaget är i dag inte beroende av att ha en bank lokalt i Strömsund, men uppskattar enkelheten i att det finns ett kontor nära. 

”Det är alltid några ärenden som är akuta som går att lösa enkelt med ett lokalt bankkontor som annars skulle kräva mer planering. Enkelheten är värd mycket”, säger Krister Blomgren.

För mindre företag ser han en risk när allt fler bankkontor försvinner i landet: 

”Det är svårare att våga låna ut om man inte kan den lokala marknaden. För oss som större spelare är det lättare, men det är risk att småföretagarverksamheten ute i landet lider skada.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?