Annons

Svårare med långivning oroar bolag i Jämtland

Svårare med långivning och att få snabb hjälp med akuta problem. Långt att åka med dagskassan. Det är några av farhågorna i Strömsund i norra Jämtland när Handelsbanken drastiskt minskar antalet kontor i landet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Fredrik Persson, ägare till TMG Service AB i Strömsund i norra Jämtland, ser både för- och nackdelar med Handelsbanken SHB A +0,21% Dagens utveckling s besked. Bolaget servar entreprenadmaskiner och mobilkranar, men har även en butik. I dag är de kunder i Handelsbanken som har ett av sina 380 kontor i Strömsund. När det är dags att banka dagskassan är det en stor fördel att ha nära till ett bankkontor, annars måste en säkerhetsfirma anlitas. 

Handelsbanken har i dag elva kontor i Jämtlands län. Som en jämförelse har Swedbank fem kontor på samma yta, ett av dem i Strömsund.

”Det ligger väl lite i tiden att just kontoren ska försvinna”, säger Fredrik Persson. 

Mycket av det han i dag kan få hjälp med på det fysiska kontoret kan han lika gärna göra via internetbanken. 

”Jag kan tänka mig att den äldre generationen blir det svårare för. I dag har du hela livet i telefonen.”

Däremot är den personliga relationen till banken viktig när det gäller investeringar.

”Den dagen man vill investera gäller det att man har kontakt med en bra bankman som vet vad vi håller på med och som känner mig.”

Handelsbankens plan är att minska antalet kontor från 380 till 200. I stället ska mer avancerad kompetens byggas upp på de kontor som blir kvar, något som Fredrik Persson ser positivt på. I dag upplever han att han kan få vänta för att träffa rätt person på sitt lokala kontor. 

”Det kan bli en förbättring om man kan få hjälp snabbt i stället. Nu kan man få vänta för att en expert ska komma upp.”

Engcon, som tillverkar tiltrotatorer för grävmaskiner, har också sin bas i Strömsund. I dag har de verksamhet i tolv länder och har varit kunder hos Handelsbanken sedan starten. 

”De trodde på Engcon från början och sedan dess har vi fortsatt att samarbeta med dem. De har också funnits i de flesta länder där vi varit verksamma”, säger vd Krister Blomgren.

Företaget är i dag inte beroende av att ha en bank lokalt i Strömsund, men uppskattar enkelheten i att det finns ett kontor nära. 

”Det är alltid några ärenden som är akuta som går att lösa enkelt med ett lokalt bankkontor som annars skulle kräva mer planering. Enkelheten är värd mycket”, säger Krister Blomgren.

För mindre företag ser han en risk när allt fler bankkontor försvinner i landet: 

”Det är svårare att våga låna ut om man inte kan den lokala marknaden. För oss som större spelare är det lättare, men det är risk att småföretagarverksamheten ute i landet lider skada.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?