1515
Annons

Svår balansgång för Löfven – pressas från flera håll

S-beskedet att man går vidare med PTK:s och Svenskt Näringslivs avtal om arbetsrätten är en svår balansgång för Stefan Löfven. Det handlar om att inte förlora januaripartiernas stöd eller rasera partsavtalet, men inte heller aktivera Vänsterpartiets hot om misstroendevotum eller äventyra relationen med LO, som står utanför. 

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Amir Nabizadeh/TT

Svenskt Näringslivs och PTK:s resultat av förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd är, enligt Stefan Löfven i ett Facebook-inlägg, en bättre bas för nya långsiktiga spelregler än den statliga utredningen. Beskedet kommer efter ett beslut i partiets Verkställande utskott. 

Centerpartiets Annie Lööf ger tummen upp i sociala medier och även Liberalerna välkomnar beskedet, men med en viktig bisats: Regeringen får inte göra några som helst anpassningar till LO. 

”Vi kommer inte att tillåta att LO får favörer utanför förhandlingsbordet. Alla andra har suttit kvar, tagit ansvar och rott detta i land. Då kan vi inte som regering och riksdag tillåta att en tredje part som inte tog sitt ansvar får en gräddfil till regeringen för att börja förändra överenskommelsen”, säger partiledare Nyamko Sabuni. 

Svenskt Näringsliv som företräder arbetsgivarna säger nej till intervju, men PTK är tydligt med att förhandlingarna är avslutade. 

”Det finns ett slutligt dokument som vi från PTK har sagt ja till. Ska det ändras materiellt i det, då är det något annat och inte den här överenskommelsen”, säger Martin Linder, ordförande i PTK. 

Men, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark trycker på att lagstiftningen måste fungera för hela arbetsmarknaden. 

”Parternas ansvar är att teckna kollektivavtal och det man har förhandlat om nu är ett huvudavtal, men man har också förhandlat om vilka förändringar man kan göra i lagstiftningen och den är politikens ansvar”, säger hon. 

Också Stefan Löfven ser att målet är ”ett så brett stöd som möjligt” från arbetsmarknadens parter. 

Är du med på att det inte får bli några ändringar i sakinnehållet?
”Vi kommer tillsammans med Svenskt Näringsliv och PTK att ta oss an alla de olika detaljer som ligger i deras överenskommelse. Det här är parter som förhandlar och tecknar sina avtal”, säger Eva Nordmark. 

”När det gäller det lagstiftningsarbetet som vi behöver göra är det självklart så att jag ska ligga nära samtliga parter på arbetsmarknaden. För det måste fungera för alla som jobbar i Sverige”, säger hon vidare. 

Beskedet från LO är att en uppgörelse där de själva inte är med inte kan ligga till grund för lagstiftning. 

”Vi ser det som fullständigt otänkbart att man skulle göra en lagstiftning som utesluter stora delar av svensk arbetsmarknad”, säger ordförande Susanna Gideonsson. 

Vänsterpartiet, som sedan tidigare har riktat ett hot om misstroendevotum mot Stefan Löfven, driver en snarlik linje. 

”Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta”, skriver den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter och kräver att LO ska få förhandla om otrygga anställningar utan lagstiftningshot. 

En ny arbetsrättslag kommer att vara på plats under mandatperioden, enligt Eva Nordmark. Vänsterpartiets hot kommenterar hon inte närmare. 

”Det är upp till honom vad han väljer att göra med det här”, säger hon.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?