Annons

Svår balansgång för Löfven – pressas från flera håll

S-beskedet att man går vidare med PTK:s och Svenskt Näringslivs avtal om arbetsrätten är en svår balansgång för Stefan Löfven. Det handlar om att inte förlora januaripartiernas stöd eller rasera partsavtalet, men inte heller aktivera Vänsterpartiets hot om misstroendevotum eller äventyra relationen med LO, som står utanför. 

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Amir Nabizadeh/TT

Svenskt Näringslivs och PTK:s resultat av förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd är, enligt Stefan Löfven i ett Facebook-inlägg, en bättre bas för nya långsiktiga spelregler än den statliga utredningen. Beskedet kommer efter ett beslut i partiets Verkställande utskott. 

Centerpartiets Annie Lööf ger tummen upp i sociala medier och även Liberalerna välkomnar beskedet, men med en viktig bisats: Regeringen får inte göra några som helst anpassningar till LO. 

”Vi kommer inte att tillåta att LO får favörer utanför förhandlingsbordet. Alla andra har suttit kvar, tagit ansvar och rott detta i land. Då kan vi inte som regering och riksdag tillåta att en tredje part som inte tog sitt ansvar får en gräddfil till regeringen för att börja förändra överenskommelsen”, säger partiledare Nyamko Sabuni. 

Svenskt Näringsliv som företräder arbetsgivarna säger nej till intervju, men PTK är tydligt med att förhandlingarna är avslutade. 

”Det finns ett slutligt dokument som vi från PTK har sagt ja till. Ska det ändras materiellt i det, då är det något annat och inte den här överenskommelsen”, säger Martin Linder, ordförande i PTK. 

Men, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark trycker på att lagstiftningen måste fungera för hela arbetsmarknaden. 

”Parternas ansvar är att teckna kollektivavtal och det man har förhandlat om nu är ett huvudavtal, men man har också förhandlat om vilka förändringar man kan göra i lagstiftningen och den är politikens ansvar”, säger hon. 

Också Stefan Löfven ser att målet är ”ett så brett stöd som möjligt” från arbetsmarknadens parter. 

Är du med på att det inte får bli några ändringar i sakinnehållet?
”Vi kommer tillsammans med Svenskt Näringsliv och PTK att ta oss an alla de olika detaljer som ligger i deras överenskommelse. Det här är parter som förhandlar och tecknar sina avtal”, säger Eva Nordmark. 

”När det gäller det lagstiftningsarbetet som vi behöver göra är det självklart så att jag ska ligga nära samtliga parter på arbetsmarknaden. För det måste fungera för alla som jobbar i Sverige”, säger hon vidare. 

Beskedet från LO är att en uppgörelse där de själva inte är med inte kan ligga till grund för lagstiftning. 

”Vi ser det som fullständigt otänkbart att man skulle göra en lagstiftning som utesluter stora delar av svensk arbetsmarknad”, säger ordförande Susanna Gideonsson. 

Vänsterpartiet, som sedan tidigare har riktat ett hot om misstroendevotum mot Stefan Löfven, driver en snarlik linje. 

”Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta”, skriver den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter och kräver att LO ska få förhandla om otrygga anställningar utan lagstiftningshot. 

En ny arbetsrättslag kommer att vara på plats under mandatperioden, enligt Eva Nordmark. Vänsterpartiets hot kommenterar hon inte närmare. 

”Det är upp till honom vad han väljer att göra med det här”, säger hon.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?