1515

Svantesson: ”Prislappen för snabbtågen går inte att försvara”

Kostnaden för en ny höghastighetsjärnväg är så hög att den inte går att försvara. Det anser Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Di har tidigare rapporterat om de interna konflikterna om snabbtågen och hur en rad tunga M-företrädare rustar för strid inför partiets stämma som inleds på torsdag.

Det kritikerna kräver är att partiet håller fast vid alliansens vallöfte från 2014 och ställer sig bakom bygget av en ny höghastighetsbana.

Men nu möter de tungt motstånd från partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson som säger bestämt nej till projektet.

”Med den prislapp som höghastighetsjärnvägen fått så vore det inte försvarbart att gå vidare med det här”, säger hon.

Satsningen gick från början under namnet Sverigebygget och tanken då var att knyta ihop våra tre största städer med snabba tåg och skapa större arbetsmarknadsregioner.

Men kostnaden har successivt ökat och beräknas nu till 230 miljarder kronor, vilket Elisabeth Svantesson anser är på tok för mycket.

”Vi är inte principiellt emot snabba tåg, tvärt om. Men det måste vara en realistisk prislapp”, säger hon.

Sverigeförhandlingen, som tillsattes av den tidigare alliansregeringen, vill se en snabb utbyggnad av hela höghastighetsbanan och föreslår att bygget finansieras genom lån.

Det är en linje som både Miljöpartiet, Centern och de interna kritikerna inom Moderaterna driver. Men det är inget som faller Elisabeth Svantesson i smaken.

”Oavsett hur man finansierar den så är prislappen densamma, och det påverkar de offentliga finanserna”, säger hon.

Elisabeth Svantesson anser att den viktigaste prioriteringen nu måste vara att rusta upp den befintliga järnvägen och se till så att tågen kommer i tid.

”Jag tror att fokus ska ligga på den regionala pendlingen som måste förbättras och på godstransporter”, säger hon.

Samtidigt som Moderaternas finansministerkandidat nu ger ett tydligt besked att hon inte vill se någon ny höghastighetsbana fortsätter de interna kritikerna att mobilisera inför stämman.

Di har talat med flera av dem, som både tror och hoppas att de har tillräckligt många ombud med sig för att köra över partiledningen. Om de lyckas återstår att se.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?