Annons

Svampodlarna tackar staten – ”konkursen hade varit ett faktum”

SÄTILA.
Svampentreprenörerna Jenny och Tommy Söder ser äntligen en vändning efter ett tungt 2020. Nu spirar ett hopp om att kunna återuppta utbyggnadsplanerna som stoppades när pandemin slog till.

Tommy Söder och Jenny Söder, ägare till Östragärde Gård som bedriver svampodling.
Tommy Söder och Jenny Söder, ägare till Östragärde Gård som bedriver svampodling.Foto:Jack Mikrut

”Jag är stolt över att vi har ridit ut krisen så här långt. Vi har slitit och vänt på varenda krona. Men det är mentalt tröttande att leva i den här pandemibubblan av ovisshet”, säger Jenny Söder, delägare i Östragärde Gård i Sätila, mellan Göteborg och Borås. 

Östragärde Gård odlar exotiska svampar och champinjoner för stjärnkrogar och välsorterade matbutiker. Man hade avslutat sitt bästa år hittills när coronapandemin drabbade Sverige. Så i stället för att gasa på och bygga en ny produktionsanläggning tvingades man dra i nödbromsen.

”Det var de statliga krisstöden som räddade oss kvar, utan hade konkursen varit ett faktum så den hjälpen är vi oerhört tacksamma för”, säger hon.

Jenny Söder visade handlingskraft och agerade snabbt när pandemin slog till för att försöka rädda sitt företag. Produktionen halverades och man tvingades varsla de anställda.

”Vi har återanställt och har nu två anställda för svamparna måste plockas, men jag och Tommy kan inte ta ut lön ännu.”

Och i stället för att använda en distributör för att leverera till matbutikerna så är man tillbaka till att som tidigare själva ha direktkontakt med kunderna.

”De kunder vi tappade i början av pandemin har vi fått tillbaka och fler därtill för att vi nu är ute och träffar kunderna igen och kan anpassa oss efter deras behov. Det blev ett lyft för oss.”

Bara de senaste veckorna har hon äntligen börjat se tecken på en vändning. Bland annat har deras distributör Bondens skafferi som säljer till restaurangerna börjat öka sin försäljning.

”De har kämpat och det börjar nu visa resultat, så om de orkar så orkar vi också. Och vi har flera nya avtal på gång. Så i den bästa av världar där allt fortsätter öppna igen utan bakslag så borde vi göra ett break even-resultat i februari eller mars nästa år”, säger Jenny Söder.

Och det ger hopp om framtiden.

”Det är det här vi är bäst på och vi har ju byggt upp företaget en gång så då kan vi ju göra det en gång till och det går kanske snabbare den här gången. Vi vet också att vi då måste bygga en ny modern produktionsanläggning men för att våga det måste återhämtningen kännas stabil”, säger Jenny Söder.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera