1515

Svampexpertens tips: ”Ta dem när de är små knoppar”

5 frågor till Anders Dahlberg, professor i mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, medförfattare till ”Svamparnas förunderliga liv”.

Den 14 september släpps ”Svamparnas förunderliga liv” på Natur & Kultur. Författare är Anders Dahlberg ( på bild) och Anna Froster.
I somras kom ”Laga svamp” av Martin Nordin (Bonnier Fakta), och i våras ”Vildplockad svamp” av Niki Sjölund (Natur & Kultur).
Den 14 september släpps ”Svamparnas förunderliga liv” på Natur & Kultur. Författare är Anders Dahlberg ( på bild) och Anna Froster. I somras kom ”Laga svamp” av Martin Nordin (Bonnier Fakta), och i våras ”Vildplockad svamp” av Niki Sjölund (Natur & Kultur).

Varför blev det just den här boken?
”Vi ville ge större förståelse för vad det är man ser längs med skogsstigen. Jag personligen är fascinerad av hur svamparna lever sina liv, i huvudsak osynligt för oss, och hur mycket de betyder i naturen. Djur och svampar utvecklades som två olika grenar i evolutionen, och de gör samma saker men på helt olika sätt. Där djur behöver hjärta, hjärna och ben - allt måste finnas på plats för att det ska fungera - så är varenda svamptråd omnipotent och kan göra allting själv och växa vidare.”

Vilken är din favoritsvamp alla kategorier?
”Saffransticka, en mycket sällsynt vacker saffransgul svamp som växer på gamla ekar. Den kan bli många hundra år gammal och jag känner samma vördnad för den som för fårade gamla träd.”

Hur mycket karljohan har du hittat hittills i år?
”Mina skogar ligger öster om Uppsala och även där finns det nu karljohan. Regnet för en vecka sedan har satt igång mycelen. Vi fick två korgar med små karljohanknubbisar i lördags.”

Vad är ditt bästa tips för att hitta dem?
”Det är den ständiga frågan, 'Var hittar man karljohan?'. Jag brukar återvända till de ställen där jag har sett att det finns tidigare. När det ryktas att karljohan 'går till' så ska man vara på plats och ta dem när de är små knoppar.”

Varför finns de inte överallt?
”Den ena anledningen är att karljohan-mycelen inte finns överallt. Marken är full av svampar som konkurrerar och det är tillfälligheter var de har lyckats etablera sig en gång i tiden. Dessutom växer de bara fläckvis, det måste finnas träd som mycelet växer tillsammans med.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?