Svalt intresse för regeringens nya uppskovsregler

Regeringens ändring av reglerna för skatteuppskov vid bostadsförsäljning ökar inte drivkraften att flytta.
Det anser mer än varannan bostadsspekulant som fått frågan av mäklarkedjan Erik Olsson.

MER BEHÖVS. Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan Erik Olsson, vill se mer från riksdag och regering för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.
MER BEHÖVS. Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan Erik Olsson, vill se mer från riksdag och regering för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.Bild:Erik Olsson

Nyligen godkände riksdagen förslaget om att taket för uppskovsbelopp vid försäljning av privatbostad slopas retroaktivt. Försäljningar från den 21 juni 2016 till 30 juni 2020 ger rätt att begära uppskov med skatt på hela vinsten.

Tidigare var taket 1,45 miljoner kronor i uppskjuten vinst. Skatten på vinsten är 22 procent.

”Slopandet av maxgränsen är ett steg i rätt riktning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Men mycket mer behövs, det här gör inte så stor skillnad”, säger Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan med samma namn.

Mäklarkedjan har frågat drygt 500 kunder vid visningar om hur de ställer sig till det slopade uppskovstaket. Drygt hälften, 55 procent, anser att det inte gör det mer attraktivt att byta bostad.

45 procent anser dock att det blir mer attraktivt att byta efter regeländringen.

Uppskovsbeloppet kommer även i fortsättningen att belastas med en ränta, som motsvarar en avdragsgill banklåne- eller bolåneåneränta på 3,25 procent. Uppskovet måste vara minst 50.000 kronor.

”Regeringen bör koppla kostnaden för uppskovet till statens upplåningskostnad, så att den följer räntenivån. Dessutom bör man låta de boende skjuta upp betalningen av uppskovsräntan till dess man faktiskt gör en reavinst”, säger Erik Olsson.

Dagens system innebär att många tar ett bostadslån, med räntor omkring 1,5 procent, för att betala reavinstskatten direkt då uppskoven är så dyra.

”Med ökad rörlighet på bostadsmarknaden skulle bostadsbristen minska”, säger Erik Olsson.

Mäklarkedjan ser ännu inte något helglugn på bostadsmarknaden. De enskilda mäklarna rapporterar om ett stort intresse och 25 besökare per visning i genomsnitt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?