1515
Annons

Svalt intresse för regeringens nya uppskovsregler

Regeringens ändring av reglerna för skatteuppskov vid bostadsförsäljning ökar inte drivkraften att flytta.
Det anser mer än varannan bostadsspekulant som fått frågan av mäklarkedjan Erik Olsson.

MER BEHÖVS. Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan Erik Olsson, vill se mer från riksdag och regering för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.
MER BEHÖVS. Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan Erik Olsson, vill se mer från riksdag och regering för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.Bild:Erik Olsson

Nyligen godkände riksdagen förslaget om att taket för uppskovsbelopp vid försäljning av privatbostad slopas retroaktivt. Försäljningar från den 21 juni 2016 till 30 juni 2020 ger rätt att begära uppskov med skatt på hela vinsten.

Tidigare var taket 1,45 miljoner kronor i uppskjuten vinst. Skatten på vinsten är 22 procent.

”Slopandet av maxgränsen är ett steg i rätt riktning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Men mycket mer behövs, det här gör inte så stor skillnad”, säger Erik Olsson, vd för fastighetsmäklarkedjan med samma namn.

Mäklarkedjan har frågat drygt 500 kunder vid visningar om hur de ställer sig till det slopade uppskovstaket. Drygt hälften, 55 procent, anser att det inte gör det mer attraktivt att byta bostad.

45 procent anser dock att det blir mer attraktivt att byta efter regeländringen.

Uppskovsbeloppet kommer även i fortsättningen att belastas med en ränta, som motsvarar en avdragsgill banklåne- eller bolåneåneränta på 3,25 procent. Uppskovet måste vara minst 50.000 kronor.

”Regeringen bör koppla kostnaden för uppskovet till statens upplåningskostnad, så att den följer räntenivån. Dessutom bör man låta de boende skjuta upp betalningen av uppskovsräntan till dess man faktiskt gör en reavinst”, säger Erik Olsson.

Dagens system innebär att många tar ett bostadslån, med räntor omkring 1,5 procent, för att betala reavinstskatten direkt då uppskoven är så dyra.

”Med ökad rörlighet på bostadsmarknaden skulle bostadsbristen minska”, säger Erik Olsson.

Mäklarkedjan ser ännu inte något helglugn på bostadsmarknaden. De enskilda mäklarna rapporterar om ett stort intresse och 25 besökare per visning i genomsnitt.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Extravagans, sport och lyx i samma paket

CLS 53 är fyrhjulsdriven och motorn med sex cylindrar ger en effekt på 435 hästkrafter. Modellen är en blandning av sport- och lyxbil, en mix som Mercedes och prestandaspecialisterna på AMG kan.

Mercedes-AMG CLS 53 4matic+.
Mercedes-AMG CLS 53 4matic+.Foto:Carl-Johan Lejland

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera