1515
Annons

Svalt intresse för Nordnet – svenska fonder nobbar nätmäklarens börscomeback

Det råder ett svagt intresse för Nordnets börscomeback bland stora svenska investerare. Endast två av ett tiotal svenska fonder som Di talat med avser att teckna aktier i nätmäklaren. 

Det är främst två orsaker som återkommer bland aktörerna som inte avser att teckna några aktier.

Den prestigefyllda börsnoteringen av Nordnet SAVE +1,83% Dagens utveckling närmar sig. Bolagets ordförande Tom Dinkelspiel sa tidigare i veckan att i stort sett hela erbjudandet var uppbokat på förhand av ett tiotal institutionella investerare, trots att det saknades ankarinvesterare i prospektet.

När orderboken öppnades på måndagen var den full redan vid lunchtid, uppgav personer med insyn till Di. 

Men på hemmaplan är intresset för att investera i nätmäklaren svalt. Bara två av ett tiotal stora svenska fonder som Di talat med avser att delta i noteringen. 

Det är främst två orsaker som återkommer bland aktörerna som inte avser att teckna några aktier, dels bolagets värdering, dels konkurrensen med Avanza. 

Värderingsmässigt lockar inte den mindre rabatten mot Avanza eftersom konkurrentens värdering är så hög. Därutöver är många skeptiska till Nordnet förmåga att upprätthålla årets rekordresultat även efter att coronapandemin lagt sig. Börsturbulensen till följd av virusutbrottet ledde till en ökad handelsaktivitet, vilket gynnade Nordnet som har stor verksamhet inom aktie- och fondhandel. 

Nätmäklarens vd, Lars-Åke Norling, sa dock i samband med rapporten för det tredje kvartalet att det snarare är bolagets omfattande investeringar som ligger bakom det förbättrade resultatet. 

Den andra delen handlar om att flera investerare bedömer att Avanza kommit längre i sitt arbete med kundupplevelsen, samtidigt som Nordnet inte lyckats förbättra sin egen plattform i någon större utsträckning. 

En aktör, som valt att teckna en mindre andel aktier, uppfattar däremot inte det svenska intresset som svagt. 

”Jag tror att det finns ett intresse från både utländska och svenska investerare. Men man vet ju aldrig”, säger källan. 

Att det finns ett stort utländskt intresse för noteringen vittnar nästintill samtliga investerare om.

”Det är bara att titta på ägarbilden i Avanza, som har väldigt få svenska ägare”, säger en källa.

Bakom mångmiljardären Sven Hagströmers personliga innehav, och hans investmentbolag Creades, följer bland annat brittiska Baillie Gifford samt amerikanska HMI Capital i Avanzas ägarlista, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Trenden med ett växande investeringsintresse gör att många utländska investerare ser en stor tillväxtpotential i Nordnet, bedömer en investerare.

I samband med att Nordnets prospekt offentliggjordes på söndagen sa ordförande Tom Dinkelspiel att Di:s uppgifter om att flera namnkunniga institutioner tackat nej för att priset var för högt inte stämde. 

På onsdagen frågade Di om han står fast vid uttalandet om att ingen institution tackat nej till att delta i noteringen:

”Jag fick frågan om någon tackat nej till att bli ankarinvesterare, det var det jag svarade på. Sedan är det klart att alla inte tackar ja, det vore konstigt. Det finns ett väldigt stort intresse hos internationella såväl som svenska institutioner och privatpersoner”, svarade han.

Men när det kommer till ankarinvesterare så är det ingen som tackat nej?
”Som fått frågan är det mig veterligen ingen som tackat nej. Men jag har inte fört alla dialoger så jag vet inte exakt. Som jag har fått det presenterat tackade de som blivit tillfrågade ja.”

Sista dagen för allmänheten att teckna aktier i noteringen är måndagen den 23 november, för institutionella investerare är det tisdagen den 24 november som gäller.

 


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?