Den prestigefyllda börsnoteringen av Nordnet SAVE +1,83% Dagens utveckling närmar sig. Bolagets ordförande Tom Dinkelspiel sa tidigare i veckan att i stort sett hela erbjudandet var uppbokat på förhand av ett tiotal institutionella investerare, trots att det saknades ankarinvesterare i prospektet.
När orderboken öppnades på måndagen var den full redan vid lunchtid, uppgav personer med insyn till Di.
Men på hemmaplan är intresset för att investera i nätmäklaren svalt. Bara två av ett tiotal stora svenska fonder som Di talat med avser att delta i noteringen.
Det är främst två orsaker som återkommer bland aktörerna som inte avser att teckna några aktier, dels bolagets värdering, dels konkurrensen med Avanza.
Värderingsmässigt lockar inte den mindre rabatten mot Avanza eftersom konkurrentens värdering är så hög. Därutöver är många skeptiska till Nordnet förmåga att upprätthålla årets rekordresultat även efter att coronapandemin lagt sig. Börsturbulensen till följd av virusutbrottet ledde till en ökad handelsaktivitet, vilket gynnade Nordnet som har stor verksamhet inom aktie- och fondhandel.
Nätmäklarens vd, Lars-Åke Norling, sa dock i samband med rapporten för det tredje kvartalet att det snarare är bolagets omfattande investeringar som ligger bakom det förbättrade resultatet.
Den andra delen handlar om att flera investerare bedömer att Avanza kommit längre i sitt arbete med kundupplevelsen, samtidigt som Nordnet inte lyckats förbättra sin egen plattform i någon större utsträckning.
En aktör, som valt att teckna en mindre andel aktier, uppfattar däremot inte det svenska intresset som svagt.
”Jag tror att det finns ett intresse från både utländska och svenska investerare. Men man vet ju aldrig”, säger källan.
Att det finns ett stort utländskt intresse för noteringen vittnar nästintill samtliga investerare om.
”Det är bara att titta på ägarbilden i Avanza, som har väldigt få svenska ägare”, säger en källa.
Bakom mångmiljardären Sven Hagströmers personliga innehav, och hans investmentbolag Creades, följer bland annat brittiska Baillie Gifford samt amerikanska HMI Capital i Avanzas ägarlista, enligt ägardatatjänsten Holdings.
Trenden med ett växande investeringsintresse gör att många utländska investerare ser en stor tillväxtpotential i Nordnet, bedömer en investerare.
I samband med att Nordnets prospekt offentliggjordes på söndagen sa ordförande Tom Dinkelspiel att Di:s uppgifter om att flera namnkunniga institutioner tackat nej för att priset var för högt inte stämde.
På onsdagen frågade Di om han står fast vid uttalandet om att ingen institution tackat nej till att delta i noteringen:
”Jag fick frågan om någon tackat nej till att bli ankarinvesterare, det var det jag svarade på. Sedan är det klart att alla inte tackar ja, det vore konstigt. Det finns ett väldigt stort intresse hos internationella såväl som svenska institutioner och privatpersoner”, svarade han.
Men när det kommer till ankarinvesterare så är det ingen som tackat nej?
”Som fått frågan är det mig veterligen ingen som tackat nej. Men jag har inte fört alla dialoger så jag vet inte exakt. Som jag har fått det presenterat tackade de som blivit tillfrågade ja.”
Sista dagen för allmänheten att teckna aktier i noteringen är måndagen den 23 november, för institutionella investerare är det tisdagen den 24 november som gäller.