1515
Annons

Svalt intresse för fritidshus: ”Påtaglig förändring”

Intresset för att köpa fritidshus har svalnat jämfört med de glödheta pandemiåren, enligt mäklarbranschen. Även utbudet är mindre.

Men när det gäller bostadsrätter och villor väntas ett rekordutbud till hösten till följd av en försiktigare marknad.

Sommarstuga på västkusten.
Sommarstuga på västkusten.Foto:Lars Johansson

När det blev svårare att resa utomlands och andra restriktioner infördes sköt försäljningarna av fritidshus i höjden. Många som hade gått i säljtankar passade också på att göra slag i saken när intresset ökade, enligt bostadssajten Hemnet.

”Nu när restriktionerna är bortplockade ser vi en mycket lägre aktivitet på fritidshusmarknaden, på alla plan. Utbudet, antalet försäljningar och antalet publicerade annonser har minskat”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

Även vid Fastighetsbyrån märker man ett tydligt skifte när det gäller fritidshusen.

”Vi har definitivt sett en påtaglig förändring jämfört med den glödheta marknad som vi hade under pandemiåren 2020 och 2021”, säger Johan Vesterberg som är PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Under sommarmånaderna juni och juli gick antalet fritidshusförsäljningar på Fastighetsbyrån ned med 19 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har antalet försäljningar dalat 22 procent.

Den nedåtgående trenden bekräftas även av Andreas Moritz som är vd på Skandiamäklarna.

”När det gäller försäljningen av fritidshusen är vi tillbaka på 2018 och 2019 års nivåer. Utbudet på fritidshus har också varit lågt hittills i år och jag tror att det kommer att fortsätta att vara det under resten av året”, säger Andreas Moritz till TT.

Som exempel kan nämnas att det i juni 2021 såldes 1 037 fritidshus runtom i landet, att jämföra med de 780 försäljningar som ägde rum i juni i år. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. 

När det gäller utbudet av villor och bostadsrätter är läget annorlunda.

”En hel del talar för en rekordhög nivå på utbudet senare i augusti och i början på september. Med rekordsiffror menar vi de högsta sedan 2013, det vill säga så långt tillbaka som Hemnet har data”, säger Erik Holmberg.

På Skandiamäklarna förväntar man sig också ett stort utbud under hösten.

”Dels har vi de som inte sålde i våras och som har avvaktat inför sommaren för att nu när hösten närmar sig lägga ut sina bostäder till försäljning igen – tillsammans med alla de övriga som har tänkt sälja nu i höst”, säger Andreas Moritz.

Samtidigt fortsätter priserna på bostäder att rasa. Priserna kan enligt bedömare i branschen bli hela 20 procent lägre än förra årets toppnotering.

Bäddat för en stormig höst på bostadsmarknaden

Dyrare bolån, energikris och inflationsrallyt bäddar för en stormig höst på bostadsmarknaden.

För bostadssökande handlar det om en helt ny checklista på kommande visningar.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera