1515
Annons

Svajigt underhåll av Sveriges skyddsrum

Intresset för att rusta upp de svenska skyddsrummen har varit svalt. Men nu blåser andra vindar och nya pengar kan vara på väg till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Anders Johannesson, enhetschef på MSB
Anders Johannesson, enhetschef på MSB

Skicket på Sveriges 64.000 skyddsrum med plats för cirka 7 miljoner människor varierar beroende på ålder och underhåll berättar Anders Johannesson, enhetschef på MSB, som har det övergripande ansvaret för landets alla skyddsrum. 

”De äldsta byggdes på 1940-talet och sedan har det byggts nya fram till 2002. Då beslutade regeringen att inte tillsätta mer pengar för detta ändamål. Under de 20 år som gått sedan dess har mycket hänt i samhället men inga nya skyddsrum har byggts. Däremot finns alla lagar och förordningar kvar.”

Det är fastighetsägarna som ansvariga för underhåll av skyddsrummen. MSB sköter kontrollverksamheten av skyddsrummen, något som har legat på en låg nivå de senaste åren, runt 1.000 till 2.000 per år berättar Anders Johannesson.

Vad kan ni hitta i dessa besiktningar?
”I de flesta fall är bristerna av mindre art. Lite rost på handtag eller gångjärn, gummilister som måste bytas eller golvbrunnar som inte fungerar. Ibland handlar det om större brister om fastighetsägaren till exempel dragit in fiber i huset och kanske borrat hål i väggen på ett felaktigt sätt. Vi har försökt att äska mer pengar för skyddsrumsverksamheten, men intresset har varit svalt under många år.”

Men nu blåser nya vindar. 

”Förra året tillsattes en utredning ´Skydd av civilbefolkningen vid höjd beredskap`. Den omfattar allt från att bygga nya skyddsrum och/eller rusta de befintliga skyddsrummen, andra typer av skyddade utrymmen, utrymning och inkvartering till stödorganisationer. Om det exempelvis skulle komma ett anfall mot Stockholm kan staden utrymmas på folk eller placeras i skyddsrum. Det är skyddet vi har”, säger Anders Johannesson. 

”Utredaren ska lämna sitt förslag i november i år och hittills lutar det åt att det finns behov av att bygga nya skyddsrum.”

Enligt Anders Johannesson kostar det cirka 25.000 kronor per plats att bygga nya skyddsrum med normalt 60 eller 120 platser i varje. 

”Det kan ta flera år från beslut till färdigställande.”

I mars fick Anders Johannesson och hans kollegor också i uppdrag att leverera förslag på åtgärder för civilförsvaret. 

”Då föreslog min enhet att lägga en del pengar på att uppdatera de stora befolkningsskyddsrummen som finns i några orter. Förnya tekniken och få dem i bättre skick igen. I vårändringsbudgeten finns ett förslag på att få 50 miljoner kronor för detta. Det räcker inte till alla utan vi kommer att prioritera det som kan ge mest.”

 

Chipotle går med på att betala 20 miljoner dollar till anställda

Restaurangkedjan Chipotle har gått med på att betala cirka 20 miljoner dollar, motsvarande drygt 200 miljoner kronor, till cirka 13.000 anställda för att ha kränkt deras rätt till förutsägbara scheman och betald sjukledighet. Det meddelade New Yorks borgmästare Eric Adams och stadens tjänstemän, rapporterar CNBC.

Foto:Keith Srakocic

Borgmästarens kontor sade att det är den största uppgörelsen om rättvisa arbetsveckor i USA och största uppgörelsen om arbetarskydd i New York Citys historia. Chipotle kommer även betala 1 miljon dollar i civilrättsliga påföljder.

Uppgörelsen följer den utredning som inleddes efter att 160 Chipotle-anställda och facket lämnat in klagomål mot företaget.

Utredningen visade på att Chipotle gjorde överträdelser av New York Citys lag om betald sjuk- och trygghetsledighet samt av lagen om rättvisa arbetsveckor. 

I förlikningen fastställs att alla som arbetat som timanställda för Chipotle i New York City ska få 50 dollar för varje arbetsvecka mellan 26 november 2017 och 30 april 2022. Tidigare anställda måste lämna in ett krav för att få utbetalningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera