1515
Annons

Svajig handel på Wall Street – ledande index har vänt till plus

Måndagshandeln på Wall Street är minst sagt svajig. Efter en avvaktande inledning surnade USA-börserna till för att vid strax innan klockan 20 vända till plus igen.

Dow Jones och breda S&P 500 stiger båda 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaq handlas upp 0,3 procent.

Även i Twitter är handeln svajig efter Elon Musks bud förra veckan. I börsöppningen lyfte aktien cirka 2 procent för att sedan vända till minus. Vid 19.50-tiden är aktien upp 5,2 procent. Under helgen har Elon Musk skickat ut en kryptisk tweet med Elvis Presley-textraden ”Love me tender”. Bloomberg beskriver det som en sannolik blinkning till aktieägarna om ett nytt potentiellt bud.

Storbankerna lyfter brett efter förra veckans rapportrace. Goldman Sachs noterar en uppgång på 3,4 procent. Morgan Stanley stiger 2,8 procent samtidigt som JP Morgan är upp 2,4 procent. Måndagens rapporterande bank – Bank of America – lyfter 4,2 procent. 

Den kinesiska taxitjänsten Didi  rasar drygt 17 procent efter att bolagets intäkter minskat med 12,7 procent i det fjärde kvartalet jämfört med året innan. Bolaget planerar också att diskutera en avnotering från New York-börsen vid bolagsstämman i slutet av maj.

Elbilsuppstickaren Rivian backar 5,3 procent efter att vd:n RJ Scaringe varnat för att bilbranschen snart riskerar att stå inför ett rejält underskott på batterier.


Ardalan Shekarabi försöker rädda pensionsförslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har inte gett upp än om att hitta en kompromiss mellan regeringens, V:s och MP:s förslag och oppositionens om tillägg för pensionärer.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto:Jessica Gow/TT

Misslyckas det riskerar det rödgröna förslaget från vårändringsbudgeten att falla.

”Vi väljer att fortsätta samtalen”, säger Shekarabi till TT efter en träff i pensionsgruppen i riksdagen som han kallade till i förra veckan.

Moderaterna har ingen kommentar att ge om huruvida samtalen ska fortsätta. Enligt Shekarabi är tanken att det ska bli ett nytt möte till denna vecka.

Ardalan Shekarabi vågar inte säga något om vad han tror om förutsättningarna för att göra upp. Det är för tidigt att säga.

”Det återstår att se om partierna väljer att landa in en gemensam slutsats. För vår del är det viktigt att pensionärerna får besked så snabbt som möjligt”, säger han.

I pensionsgruppen sitter företrädare för fem partier, men inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Det komplicerar saken eftersom regeringens förslag till största delen är Vänsterpartiets från början.

Och Sverigedemokraterna står bakom oppositionsförslaget som tagits fram gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och SD.

Centerpartiet har ännu inte bekänt färg, det vill säga sagt något definitivt om vilket förslag de kan tänka sig att stödja.

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer med de lägsta pensionerna en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Oppositionen har kommit med ett alternativförslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober. Det bygger på en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg samt från nästa år sänkt skatt.

Regeringens förslag beräknas kosta över nio miljarder kronor räknat på helår, oppositionens förslag ytterligare några miljarder utöver det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?