Svagt år på hemmaplan för tyska biljättar

Den tyska bilproduktionen sjönk förra året till sin lägsta nivå på nästan 25 år.

Foto:Rick Rycroft

De tyska biltillverkarna byggde totalt 4,66 miljoner bilar i sina tyska fabriker i fjol. Det är den lägsta siffran sedan 1996. Det rapporterar den tyska bilindustrins branschorganisation VDA som förklarar nedgången på 9 procent med en svagare efterfrågan från utlandet.

Däremot går den inhemska marknaden starkt. Under 2019 såldes 3,6 miljoner personbilar i Tyskland, en ökning med 5 procent jämfört med året före och den högsta siffran sedan 2009. VDA spår dock att den tyska bilmarknaden kommer försvagas under 2020. 

Tyskarna föredrar  sina egna märken. Av de 3,6 miljoner nyregistrerade bilarna var 2,53 miljoner byggda av  tyska biltillverkare som Volkswagen och BMW medan 1,07 miljoner var utländska.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?