ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svagaste tillväxten på fem år – kompetensbrist hotar Stockholms högkonjunktur

Stockholm upplever sin svagaste tillväxt på fem år, visar Stockholmsbarometern.  

"Jag befarar att försvagningen delvis beror på den rekordhöga kompetensbristen", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Det råder inte längre högkonjunktur i Stockholm, slår Stockholms handelskammare fast när de presenterar det första kvartalets Stockholmsbarometer. 

Från att tillväxten under lång tid befunnit över normalnivå under en längre tid råder det nu en mer normal tillväxttakt i huvudstaden. 

Det är databranschen som sinkar tillväxten.

"På bara sex månader har Stockholms databransch gått från en formtopp till ett konjunkturläge som är svagare än normalt", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande. 

Han befarar att det är finns en kompetensbrist, och att det är det som gjort att branschen inte kunnat växa. Det riskerar i sin tur att drabba hela Sverige. 

"Politikerna måste leverera svar på hur man ska hantera de flaskhalsar som skadar tillväxten. Kompetensbristen måste lösas genom att ge företagen bättre förutsättningar att rekrytera global talang. Det behövs också insatser för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Att bostadsmarknaden och infrastrukturen förbättras är en förutsättning för att lyckas", säger Andreas Hatzigeorgiou.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies