ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
H&M:s kris 2017

Svaga siffror får H&M att vända nedåt

H&M:s aktie vände ner kraftigt en bit in under kapitalmarknadsdagen. Sannolikt tog marknaden fasta på att H&M lyfte fram den svaga resultatutvecklingen i H&M:s fysiska butiker och att problemen med höga lager är svårlösta.

H&M försöker under kapitalmarknadsdagen sätta fokus på att onlineförsäljningen står för 12,5 procent av koncernens försäljning och växer med 20-25 procent i årstakt. Dessutom låg lönsamheten, rörelsemarginalen, online på förhållandevis höga 15 procent under 2017.

Den nya informationen om H&M:s position online lyfte till en början H&M:s aktie i handeln på onsdagen.

Men efter klockan 10 vände aktien ner kraftigt. Det skedde ungefär samtidigt som H&M:s finanschef Jyrki Tervonen visade en bild på den kraftigt fallande resultatutvecklingen för H&M:s fysiska butiker som står för 87,5 procent av koncernens försäljning. Påminnelsen om den svaga utvecklingen för de fysiska butikerna i kombination med att H&M:s vd Karl-Johan Persson sa att koncernen inte räknar med att kunna sänka den höga lagernivån till det som är bolagets ambition under 2018 sänkte förmodligen aktien till nytt årslägsta.

En ytterligare sak som kan tolkas negativt av investerare är den osäkerhet Karl-Johan Persson visar kring om H&M verkligen lyckas förbättra resultatet 2018 jämfört med 2017. Trovärdigheten för alla de framtidsprognoser H&M ger på kapitalmarknadsdagen är generellt låg på grund av koncernen har bommat sina prognoser så kraftigt de senaste åren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer