ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svag miljöpress på amerikanska bolag

  • Evan Harvey, global Hållbarhetschef på Nasdaq. Foto: Frida Wallnor
  • Foto: Frida Wallnor
  • Evan Harvey, global hållbarhetschef på Nasdaq Foto: Frida Wallnor

NEW YORK. Amerikanska bolag och investerare blir allt mer medvetna och transparenta när det gäller investeringarnas avtryck på miljö och klimat, trots president Trumps inställning.

Men än ligger de långt bakom sina nordiska motsvarigheter.

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller utvecklingen av och kunskapen inom ESG, som står för att ta hänsyn till miljö och klimat, sociala aspekter samt bolagsstyrning i investeringsbeslut. 

I USA ligger man fortfarande långt efter på det här området. Det säger Nasdaqs globala hållbarhetschef Evan Harvey.

”Dels beror det på kulturella skillnader, att amerikanska bolag har en tradition av att vara mer konservativa och mindre benägna att dela med sig av information om hur man agerar på de här områdena jämfört med i Europa. I Norden finns ju dessutom en annan typ av regelverk som följer upp klimatpåverkan och liknande.” 

Han menar att ESG-frågor börjat diskuteras på allvar i styrelserum och liknande först under de senaste tre-fyra åren i USA. Sambandet mellan bolags ESG-medvetenhet och avkastning är heller inte en lika accepterad sanning i USA som i Europa, menar han.

”Men känslan är att det håller på att förändras. Många tycks börja tänka att det snarare är en risk att inte dela med sig av ESG-information.”

Nasdaq har nyligen lanserat en global rapporteringsguide för att underlätta för bolag som vill öka transparensen på ESG-området. Det är dock inget tvång att rapportera.

Bland bolagen i USA är det storföretagen som är ledande när det gäller ESG-rapportering. 2018 rapporterade 86 procent av bolagen på det breda aktieindexet S&P 500, enligt Governance & Accountability Institute. 

”Vi kan ju diskutera kvaliteten på informationen, men det går i alla fall åt rätt håll. 2011 var motsvarande siffra bara 20 procent. Och mindre bolag längre ner i leverantörsleden tycks ta efter vad de större bolagen gör.”  

Att amerikanska investerare börjat få upp ögonen för ESG märks också på den växande marknaden för börshandlade fonder, ETF:er med ESG-inriktning. I USA finns för närvarande över 70 ESG-inriktade ETF:er, med totala tillgångar på ungefär 7 miljarder dollar, motsvarande 66 miljarder kronor.   

Men till skillnad från i Norden finns ingen direkt extern press på bolagen att sköta sig, menar Nasdaq-chefen.

”Nej, det finns ingen ’name and shame’-effekt. Det brukar ju bli en stor reaktion om skandaler kommer ut, men det finns inga tecken på att de som är allmänt dåliga på ESG-området får sämre publicitet.”

Han menar att det viktigaste påtryckningsmedlet snarare kommer från hållbarhetsmedvetna investerare som använder ESG som kriterier när de utvärderar bolag.

Tror du att det spelar roll vem som sitter i Vita huset på det här området?

”Ja det tror jag. Hur det har låtit under de senaste åren har påverkat bolagens ESG-anpassning negativt. Om vi ska hålla på att debattera ’varför’ det här är viktigt kommer ingen att tala om ’hur’ vi ska ta oss framåt.” 

”Och vi borde vara långt in på ’hur’-diskussionen vid det här laget”, avslutar han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer