1515

Svag inflation nytt bakslag för Ingves

Inflationstrycket föll tillbaka oväntat mycket i mars. De svaga prisökningarna innebär en ny kalldusch för Riksbanken och chefen Stefan Ingves.

Stefan Ingves.
Stefan Ingves.Bild:TT

En lägre prisökningstakt i mars var väntad efter att inflationstrycket i februari nått upp till 2 procent för första gången sedan 2010, enligt måttet KPIF.

Men bakslaget blev större än vad såväl marknadsproffsen som Riksbanken själv hade förutspått.

En dämpad prisutveckling på kläder, el, bränsle och flygresor höll tillbaka inflationstakten.

KPIF-inflationen dalade med hela fem tiondelar till 1,5 procent i mars - den lägsta nivån på fem månader.

Även borträknat svängiga energipriser föll inflationstakten till femmånaderslägsta. Tre tiondelar ned jämfört med föregående månad till 1,0 procent enligt måttet ”KPIF exklusive energi”. Det rapporterar SCB.

Riksbanken hade räknat med 1,7 respektive 1,2 procent för KPIF respektive KPIF exklusive energi i mars. Analytikernas snittförväntningar som pekade mot 1,6 för KPIF, enligt SME Direkt.

Jämför marknadens företagslån gratis. Hitta rätt bank för dina behov här! (extern tjänst)

Även enligt huvudmåttet KPI, som inkluderar ränteeffekter, sjönk inflationstakten mer än vad Riksbanken räknat med.

KPI-inflationen backade i mars med fem tiondelar jämfört med i februari till 1,3 procent, medan Riksbanken räknat med 1,5 procent.

Mars månads bakslag ger vatten på kvarn för de analytiker som sedan tidigare sågar Riksbankens prognos att inflationsmålet 2 procent är uppfyllt nästa år. Såväl statliga Konjunkturinstitutet som flera av storbankerna spår att det dröjer bortåt 2020 innan inflationen mer stabilt når 2 procent.

”Bekymmersamt för Riksbanken”, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i en snabbkommentar om tisdagens inflationsbesked.

Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson pekar på flera motgångar som på kort tid talar för att Riksbanken lagt en för hög inflationsprognos.

”KPIF ex energi är nu 0,2 procentenheter under prognos. Och löneavtalen långt under. Räntesänkning?”, skriver han i en kommentar.

Swedbank tror däremot inte att mars månads inflationsbesvikelse rubbar Riksbanken.

"Vi räknar med att Riksbanken tar KPI-utfallet med fattning och vi förutser att inflationstakten vänder upp i april i spåren av ett högre oljepris och stigande flygpriser", skriver Swedbanks analytiker Jörgen Kennemar i en kommentar.

 


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?