1515
Annons

Surt för franska vinproducenter – 600 miljoner flaskor vin saknas

På grund av skador på vinstockar till följd av frost under våren, torka och hagel kan den franska vinproduktionen sjunka 12 procent i år, motsvarande drygt 600 miljoner flaskor vin, enligt en bedömning från landets jordbruksdepartement.

Foto:Francois Mori/AP

I år väntas produktionen uppgå till 43,4 miljoner hektoliter, vilket motsvarar omkring 5,8 miljarder vinflaskor av standardstorlek. I fjol, då väderomständigheterna var gynnsamma för produktionen, producerades 49,4 miljoner hektoliter vin. Det är en markant nedgång av volymen, men man räknar med en generellt god kvalitet på vinet.

Produktionstappet varierar mellan regioner. I vissa områden har regn i augusti dämpat effekterna av värmeböljan månaderna före.

I områdena Beaujolais och Bourgogne som drabbats av hagelstormar väntas produktionen falla med 26 procent jämfört med 2018.

Sommarens värmebölja gör att man i Champagne räknar med ett tapp på 17 procent, samtidigt som produktionsminskningen i Bordeaux väntas bli 4 procent.

Franska druvor skördas under sensommaren och tidig höst och osäkerhet kring vädret framöver kan fortfarande påverka det slutgiltiga utfallet.

Franska vinproducenter står samtidigt i centrum för storpolitiska diskussioner då USA:s president Donald Trump hotat att införa tullar på franska viner om Frankrike inte slopar den digitala skatten på amerikanska teknikjättar. Tullhotet har dock försvagats, även om det inte lyfts bort helt, enligt Frankrikes finansminister.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?