Surt för citronälskare – här är livsmedlen som blivit dyrast

Den som plockar ned citroner, blomkål eller paprika i varukorgen får räkna med rejält höjda priser. Och den som hoppas på billigare kött i höst kan också känna sig blåst.

Här är livsmedlen som blivit klart dyrast.

Citroner, blomkål och paprika är några av de livsmedel som blivit dyrare på sistone.
Citroner, blomkål och paprika är några av de livsmedel som blivit dyrare på sistone.Foto:Colourbox

Sommarens värme och torka slog hårt mot landets bönder men för konsumenterna är det dock inte mjöl eller gryn som kommit att bli dyrare i samband med storhandeln.

I stället håller trenden i sig med ihållande höga grönsakspriser, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Grönsakspriserna har generellt sett stigit med 11,3 procent och fruktpriserna med 6,2 procent i september jämfört med samma period förra året.

Bland värstingarna i grönsaksdisken märks blomkålen som stigit med 55 procent medan paprikan i sin tur skjutit i väg 37 procent.

För citronälskare är det också surt läge, upp med 35 procent, medan äpplen rusat 20 procent.

”Det är extremt korrelerat till utbud. Skörden har varit mindre än efterfrågan. Citroner, till exempel, importeras från södra Europa, paprikan är från Mellaneuropa medan blomkålen är svensk. Alla är påverkade av vädret”, säger Nichlas Olofsson, affärsområdesdirektör vid Coop, till TT.

Den som hoppas kunna kompensera stigande frukt- och grönsakspriser med sjunkande köttpriser på grund av nödslakt i samband med sommarens värme, ska heller inte ha alltför stora förväntningar, snarare tvärtom.

”Min bild är att köttpriserna på svenskt kött går upp snarare än ned. Det var i somras mycket fokus på nödslakt men vi har inte sett de effekterna utan snarare ser vi att detta nu skett strukturerat och utbudet kommer bli mindre framöver. Detta leder till högre priser då det också kommer bli dyrare med foder framöver till våren”, säger Nichlas Olofsson.

”Jag tror inte på någon prisnedgång även om det varit en del kampanjer på marknaden med svenskt kött men det har varit marginellt”.

Helt nattsvart är det dock inte och alla varor har inte blivit dyrare. Kaffet har backat 1,3 procent och den som vill göra en löksoppa kan glädjas åt att den gula löken i alla fall blivit 7,5 procent billigare.

”Kaffet har blivit billigare på två enskilda komponenter, dels beroende på råvarupriset på börsen, dels den amerikanska dollarn då alla kaffekontrakt handlas i USA och med amerikanska dollar”, säger Nichlas Olofsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?