ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

"Surrealistisk rysare" kan bli kris för Trump

Det misstänkta mordet på saudiern Jamal Khashoggi får det att skaka rejält under fötterna på USA:s president Donald Trump. När kritiken växer, både från omvärlden och på hemmaplan, kan landets brist på agerande mot sin nyckelallierade i Mellanöstern orsaka en diplomatisk kris.

Under Trumps regering har USA knutit allt tajtare band till Saudiarabien, inte minst genom presidentens rådgivare och svärson Jared Kushners nära relation till kronprins Mohammed bin Salman. Det konservativa kungariket och dess allierade i Persiska viken är centrala i Trumps högflygande mål om fred i Mellanöstern, ambitionen att sätta dit Iran och besegra sunniextremisterna IS i Syrien och andra länder.

Men sedan Riyad anklagats för att vara inblandat i det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi ökar pressen på Trump att agera mot sina allierade i det saudiska kungahuset. Journalisten och dissidenten klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan – och har inte setts till sedan dess.

"Det är en surrealistisk rysare som har ägt rum inne på konsulatet, säger Bitte Hammargren", Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Turkiska företrädare har pekat ut 15 saudiska medborgare som man misstänker flögs in till Istanbul för att mörda Khashoggi – uppgifter som har tillbakavisats från saudiskt håll. Fallet har fått många att dra paralleller till hur ryska agenter anklagats för nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien, något som lett till sanktioner mot Ryssland.

Om Khashoggi har blivit bragd om livet och Riyad ligger bakom riskerar det att ställa till svåra problem för Trump. USA exporterar vapen för mångmiljardbelopp till Saudiarabien och det innebär viktiga amerikanska jobb. Än så länge har presidenten tillbakavisat krav på att pressa Riyad genom att stoppa vapenexporten och han har stängt dörren för sanktioner. Men ett dilemma har tornat upp sig på hemmaplan.

"Trump vill naturligtvis inte att detta ska leda till drastiska åtgärder. Men frågor väcks nu i kongressen, även av Trumplojalister", säger Hammargren.

Dessutom har 22 senatorer skrivit till Trump för att med stöd av en lag om misstänkta utomrättsliga avrättningar få honom att starta en utredning av fallet Khashoggi, som i sin tur kan leda till sanktioner.

Vissa lägger en del av skulden till försvinnandet på USA och menar att Trumps starka stöd har gjort att Riyad vågar ta ut svängarna. En äregirig, ung kronprins känner att det inte finns något som bromsar honom eftersom Trumps regering har gett honom grönt ljus.

"Han har inte haft någon broms när det gäller krigföringen i Jemen från Trumpadministrationen. Men kan man binda brottsmistankarna vid Riyad så måste det få något slags konsekvenser för USA:s förhållande till landet", säger Hammargren.

Nu väntar världen på den turkiska polisens utredning. Under tiden kan Saudiarabiens ärkerival Iran, utkastad i kylan av Washington DC, gnugga händerna och låta Riyad svettas, säger Hammargren.

"Det här är mycket besvärade för Trumpadministrationen och frågan är hur de ska hantera det."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer