Annons

Surf smäller högre än pengar för barnen

Glöm den klassiska veckopengen. För barn är det numera surf som är hårdvaluta visar en ny undersökning. Surfen är en allt viktigare del i ungas liv. 

 

Bild:TT

Hela 95 procent av alla 10-16 åringar har en egen mobil med surf. En majoritet, tre av fyra, uppger att de känner sig utanför kompisarna om surfen tar slut. Nästan hälften, 48 procent, tycker att det är jobbigare att få slut på surf än på pengar.

Det visar en ny undersökning från Sifo, gjord på uppdrag av telejätten Telenor och företaget Veckopengen, som nu inleder ett samarbete för att få barn att surfa smartare.

”Undersökningen visar att mobilsurf har blivit en ny valuta för barnen därför utan tillgång till sin mobil och surf så känner man sig direkt utanför, ungas liv går mycket genom mobilen: man har sitt umgänge med vänner, gör sina läxor, håller sig uppdaterad och så vidare. Får du ingen surf stängs hela det nätverket av och många upplever det som mycket viktigare än pengar”, säger Hanna Riberdahl, marknadschef på Telenor.

Philip Haglund, vd och grundare av företaget Veckopengen som är en app för att lära barn att hushålla med sin veckopeng tycker att det är viktigt att lära barn att disponera sin surfmängd, att ha en veckopeng fast med surf. Därför har Veckopengen i samarbete med Telenor utökat appen med en surfkoll, där föräldern kan hålla koll på barnets surfanvändning.

”Det är som barnen själv säger, surf är en viktig del i deras liv. Om man inte lär sig hushålla med sin surfmängd går det ut över många sociala faktorer i livet. Barn använder surf i princip obegränsat och det är en viktig del i uppväxten att lära sig att saker är begränsade”, säger han.

För de flesta barn (46 procent) räcker surfen hela månaden. 15 procent har dock obegränsad surf. 77 procent uppger att de använder surfen till att kommunicera med vänner. Många har dock dålig koll på vad en gigabyte surf räcker till.

En gigabyte surf räcker till ungefär 5 timmars instagrammande, drygt två timmars YouTube-tittande eller en timme på SVT Play. Med appen Veckopengen och surfkollen kan barnet lära sig hur mycket en gigabyte surf räcker till och vad som kan göras för att få surfen att räcka längre. Philip Haglund märker att även föräldrar har dålig koll hur många gigabyte som går åt.

”Vi skulle behöva utbilda hela Sverige på gigabyte” säger han.

Om undersökningen:
Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Telenor och Veckopengen. Undersökningen baseras på 500 webbpanelintervjuer med barn i åldern 10-16 år. Utifrån den har företagen tagit fram ett antal konkreta tips för att få surfen att räcka längre. Exempel är att använda wifi så mycket som möjligt, se video i lägre kvalitet samt stänga av appar och bakgrundsuppdateringar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?