1515
Annons

Supersuccé för svensk ”Blade Runner”

Rollspels- och bokförläggaren Fria Ligan gör ny succé på Kickstarter. I en nyss avslutad kampanj för ”Blade Runner” nåddes 16,5 Mkr. Rollspelet tar sig därmed in på tio i topplistan över de bäst betalda, gräsrotsfinansierade titlarna genom tiderna.

Tomas Härenstam, vd på Fria Ligan.
Tomas Härenstam, vd på Fria Ligan.

Framgången var väntad. Spelet är baserat på den klassiska filmen ”Blade Runner” från 1982 av demonregissören Ridley Scott. Titeln har röstats fram som årets mest emotsedda spel bland rollspelsentusiaster över hela världen. 

Insamlingsmålet, som förvisso var blygsamma 100 000 kronor, nåddes redan efter tre minuter. Vd Tomas Härenstam är inte förvånad.

”Vi hade förhoppningar om att den här kampanjen skulle gå bra och att vi skulle nå över 10 Mkr – det gjorde vi redan andra dagen”, säger han.

Att intresset är stort har en naturlig förklaring.

”Marknaden för rollspel och brädspel har vuxit de senaste åren och vi har tagit en stark position både i Sverige och internationellt.”

Bolagets tidigare mest framgångsrika gräsrotsfinansieringskampanj var med ”The One Ring” som utspelar sig i Tolkiens 'Sagan om-ringen'-universum och drog in 17 Mkr.

Tomas Härenstam, vd på Fria Ligan.
Tomas Härenstam, vd på Fria Ligan.

Fria Ligan omsatte i fjol 45,7 Mkr och kunde visa ett resultat efter finansiella poster på 5,1 Mkr. Bolaget spelar i en egen division inom svensk crowdfunding, i kraft att man vänder sig till en internationell publik. 

Som jämförelse kan nämnas att ”Blade Runner”-spelet dragit in 10 Mkr mer än vad det omskrivna svenska filmprojektet ”Kung Fury” lyckades med 2014. Totalsumman är nästan i klass med Mendi, ett slags portabelt hjärngym, som fick in drygt 20 Mkr för två år sedan.

”En sådan här kickstarter ger arbetsro. Det är behagligt att ha kapital för att göra klart spelet, som vi jobbat ganska aktivt på i två år. Spelet är till stora delar färdigt, men sedan finns alltid saker som ska göras klart på slutet.”

Alcon Entertainment, som äger rättigheterna, ska till exempel godkänna slutresultatet.

”Sedan ska det tryckas och skeppas över hela världen. Allt det där återstår”, säger Tomas Härenstam, som själv varit ytterst delaktig i att skriva reglerna för hur spelet spelas.

Miljön är en dystopisk framtidsvärld med givna ingredienser som replikanter, genframställda människor och spelet går ut på att göra ett slags brottsutredningar, vilket anses särskilt svårt att lyckas med för speltillverkare.

”Ja, det är en genre i rollspel som är knepig, kul och svår få till bra. Vi undviker klassiska fällor och har fokuserat på hur man löser fall.” 

Rollspelet Blade Runner utspelar sig, precis som filmerna, i en dystopisk framtidsvärld.
Rollspelet Blade Runner utspelar sig, precis som filmerna, i en dystopisk framtidsvärld.

Är du nervös för hur spelarna kommer att ta emot det?
”Bräd-rollspelare är väldigt engagerade och har höga krav och starka åsikter. Spelet bygger på en känd franchise och det är en utmaning att ge den världen rättvisa, men också kul. Interaktionen med spelarna tar vi på allvar.”

Totalt 15 323 spelentusiaster från ett drygt dussin länder har lastat in pengar i projektet.

”Hälften är från USA, så brukar det se ut för oss.”

London har flest investerare, tätt följt av Stockholm med Los Angeles på tredje plats.

Planen är att kunna leverera till alla så kallade ‘backers’ i slutet av november och till butik i december. 

”För att det ska hända behöver vi skicka till tryck i sommar. Huvudboken, alltså regelboken, trycks i Litauen. Startboxen med tärningar, kartor och annat görs i Kina. Det är bökigt med dyra transporter som tar lång tid. Vi tittar på andra lösningar, men har inte hittat några riktigt bra alternativ ännu.”

Vad har ni mer på gång?
”En del är lite för tidigt att prata om nu. Men vi har kommit ganska långt med ett nytt ”Drakar och demoner” som vi ska berätta och visa mer om på sensommaren. Det kommer till våren nästa år. Vi håller nu på med speldesignen och testar även om vi inte kommit lika långt som med 'Blade Runner'.”

Hur firar ni den här framgången?
”Vi borde vara bättre på det. Någonting ska vi väl göra, men det är nu jobbet börjar med att få allt färdigt.”

”Marknaden för rollspel och brädspel har vuxit de senaste åren”, säger Tomas Härenstam.
”Marknaden för rollspel och brädspel har vuxit de senaste åren”, säger Tomas Härenstam.

 

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera