Annons

Superstjärna köper in sig i svenskt musikbolag

Superartisten och entreprenören will.i.am går in i det svenska musikstartupbolaget Amuse.
”Han skapar kontaktytor som vi aldrig hade kunnat drömma om”, säger Diego Farias, vd för Amuse.

will.i.am (William James Adams) tillsammans med Diego Farias, vd för Amuse.
will.i.am (William James Adams) tillsammans med Diego Farias, vd för Amuse.

Amuse rör sig i gränslandet mellan att distribuera musik och att hitta nya stjärnor att ge ut. Det kallar sig världens första mobila skivbolag.

Via en gratisapp kan artister ge ut musik på flera plattformar och få del av lyssnarstatistik. Datan kan omvänt användas för att upptäcka vilka artister som är heta och var de har flest lyssnare.

Amuse kan hjälpa artisten till nästa nivå. Alla avtal med artister är licensiering av musik och artisten själv behåller alltid full äganderätt till sina verk.

Will.i.am, eller William James Adams som är hans riktiga namn, är en av frontfigurerna i gruppen Black Eyed Peas, som har sålt 33 miljoner album och plockat hem sju Grammys.
På senare år har han även gjort sig ett namn i techvärlden som investerare i en rad bolag. Han var med och grundade Beat Electronics, som ligger bakom hörlurarna Beats by Dre, och kommenterar sitt intåg i det svenska techbolaget så här:

”Amuse är ett logiskt nästa steg för musikindustrin och ger entreprenörer inom musik, ’music-preneurs’, full kontroll över sin karriär som artist. Amuse är skapat av artister för artister med all dagens teknik i bakgrunden, och det märks.”

För gänget i Amuse är den Los Angeles-baserade superstjärnan en vinstlott.

”Det här samarbetet kommer att ge oss legitimitet. Han kan hjälpa till att öka kunskapen om vårt varumärke i världen”, säger Andreas Ahlenius, medgrundare av Amuse och tidigare försäljningschef på Universal Music.

Will.i.am har gått in i med 740.000 kronor och äger nu 5 procent av bolaget. Första mötet med honom var i mars i år i Amsterdam.

”Vi hade jätteroligt och vi delar samma vision om att förändra sättet som artister kan slå igenom på. Han är högst aktiv i bolaget nu och ger oss en naturlig språngbräda in på marknaderna i USA och England”, säger Diego Farias.

Amuse startades i december 2015 och håller till en källarlokal på Grevgatan i Stockholm. Hittills har det främst gett ut svenska artister. Bolaget visade en förlust på 2,1 miljoner kronor första året och räknar med minussiffror även det närmaste dryga året.

”Vi har norr om 15 000 användare hittills och antalet växer i snabb takt. Inom några år siktar vi på att nå 100.000, men vi kommer aldrig att bli en konsumenttjänst med miljoner användare”, säger Andreas Ahlenius.

”Skivbolagsdelen är det som vi och artisterna tjänar pengar på. Hittills har vi signat åtta artister och släppt elva låtar. Omsättningen ökar i takt med att vi får in fler artister”, säger Diego Farias.

Utmaningen nu är att bolaget ska växa och locka in fler artister i ekosystemet.

”Affärsmodellen bygger på att vi får in många användare genom gratistjänsten. Vi har redan bevisat att vi kan generera intäkter till artisterna och bolaget”, säger Andreas Ahlenius.

Bolagets fortsatta expansion kommer dock att kräva mer kapital.

”Vi räknar med att stänga en nyemission på 3,5 miljoner euro inom några veckor”, säger Diego Farias.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?