Hoppa till innehållet

Annons

Superrea på el – negativa priser under större delen av tisdagen

Under måndagen råder superrea på el i hela Sverige. Och i morgon tisdag rasar elpriserna ytterligare till endast 0,1 öre per kilowattimme. Det står klart efter att veckan inleddes med kraftiga prisfall på elbörsen Nord Pool.

Foto: Janerik Henriksson/TT

”Den primära orsaken till de låga elpriser vi nu upplever är en hög vindkraftsproduktion, där vindkraften periodvis står för uppemot hälften av Sveriges elproduktion. Detta sammanfaller också med låga elpriser i våra grannländer. Samtidigt är elanvändningen låg för att vara en vardag under andra halvan av september”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker och medgrundare av konsultbolaget Merlin & Metis till Di.

Handeln på Nord Pools spotmarknad, där elpriserna dagligen fastställs genom auktioner för nästkommande dygn, är av central betydelse för alla elkunder med rörliga elavtal. 

Ofta är elspotpriserna lägre under helgerna, eftersom elförbrukningen då är mindre än under vardagarna inom bland annat industrin. 

Men på måndagen bröts det normala mönstret, efter att priserna fallit och för ovanlighetens skull dessutom ligger på samma låga nivå i samtliga fyra svenska elprisområden. 

Störst är nedgången i SE4 som är det sydligaste elprisområdet med bland annat Skåne och som ofta har högre pris än övriga delar av landet. Måndagsdygnets genomsnittliga elspotpris på 9,74 öre/kWh kan jämföras med att det under söndagen var 48,6 öre/kWh i SE4. Och jämfört med stora delar av förra veckan då elpriset i SE4 låg över 1 krona per kilowattimme är måndagens elpriser i sydligaste Sverige mindre än en tiondel så högt.

Och på tisdagen fortsätter elpriserna att falla fritt till ännu lägre nivå. Det framgick när elspotpriserna för tisdagen offentliggjordes. Och i genomsnitt för tisdagsdygnet rasade de till endast 0,1 öre per kilowattimme i hela landet. 

Elspotpriser sätts för varje timme och den utvecklingen, som ofta varierar stort över dygnet, är extra viktig för de kunder som har timavräknade elavtal att hålla kolla på. 

Och under tisdagsdygnet är elspotpriset negativt under 14 av dygnets 24 timmar, enligt Nord Pools statistik. Allra lägst är elpriset i morgon, tisdag, -2,35 öre per kilowattimme mellan klockan 23 och midnatt.

Elspotpriset är en del av elkundernas totala elkostnad, men därutöver ingår även elbolagens påslag, skatter och elnätsavgifter.

De nuvarande extremt låga elspotpriserna står i stark kontrast till fjolårets rekordhöga elpriser. Och elanvändarna får ställa in sig på mer väderberoende elpriser och snabba prisvariationer framöver, tror elexperten Christian Holtz.

”Blickar vi framåt mot hösten, är mitt grundscenario att det kommer vara en ganska låg prisnivå, någonstans runt 30-40 öre/kWh i SE3 och SE4 under kommande 2-3 månader, men igen med stort väderberoende”, säger han och fortsätter.

”När vi sen kommer in i vintern, är det åter en påtaglig risk för höga elpriser, både kopplat till vädret, men även en förhöjd osäkerhet kring omvärldsutvecklingen och risken att situationen i vattenkraften har försämrats till dess om hösten blir nederbördsfattig.” 

 

Innehåll från Mia FemtechAnnons

Snabbväxande FemTech: ”Vi skapar en ny bransch som sätter kvinnor i första rummet”

Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.
Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Från ett litet garage i Costa Rica till ett globalt företag. Establishment Labs resa startade 2004. Idag är företaget börsnoterat och har som mål att nå 500 miljoner dollar i omsättning år 2026.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs

Establishment Labs (NASDAQ:ESTA) är ett globalt medicinteknikföretag fokuserat på att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande genom vetenskap, ingenjörskonst och teknik. Det företaget gör är att erbjuda FemTech-lösningar för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Sedan noteringen 2018 har aktien stigit över 300 procent och i dag har bolaget 970 anställda världen över.

– Sektorn var i behov av ett paradigmskifte, och vi har lyckats skapa banbrytande teknik baserad på vetenskap. Detta gör att vi kan erbjuda lösningar med en solid säkerhetsstandard och alternativ för människor i olika livssituationer, säger Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Mångsidig portfölj

Sedan starten har målet varit att förändra den etablerade bröstimplantatbranschen genom att erbjuda något nytt, säger Juan José Chacón-Quirós.

– Vi fokuserar nu på en ljus framtid för att normalisera bröstestetik och demokratisera tillgången till bröstrekonstruktion. Vi har sett höga frekvenser av omoperationer på grund av dålig kvalitet på enheterna, eller dålig biokompatibilitet, vilket ledde till att vi vidareutvecklade våra produkter. Idag har vi en mångsidig och växande portfölj av produkter fokuserade på kvinnor, varierande biologiska parametrar, personliga motiv och förändrade livsförhållanden, säger han.

”Minimal påverkan på kroppen”

Establishment Labs produkter har funnits på den svenska marknaden sedan 2015 med Motiva® för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Företagets senaste innovation är Mia Femtech™.

– Mia Femtech™ är Establishment Labs banbrytande minimalinvasiva bröstharmoniseringsupplevelse. Den patenterade teknologin som används i Mia® ger harmoni och balans till kvinnors kroppar genom att forma bröstet en till två kupstorlekar större i en 15-minuters¹ procedur. Ingreppet kan utföras under lokalbedövning och medveten sedering², vilket innebär betydligt färre risker än med generell anestesi³ och gör att du kan fortsätta med ditt vanliga liv samma dag*.

Lansering i Sverige

Företaget har nu valt att lansera Mia Femtech™ i Sverige, där marknaden ser ut att växa. En undersökning med 2000 svarande visar att bara hälften av kvinnorna känner sig trygga och bekväma i sitt naturliga utseende*. Mer än 2 av 3 av dem som har genomgått någon skönhetsbehandling eller makeover säger att det har förbättrat deras välbefinnande.

Den svenska plastikkirurgen Dr Charles Randquist har varit en del av teamet som utvecklade Mia Femtech™.

– Mia Femtech™, som jag har haft nöjet att utveckla med Establishment Labs sedan 2016, är inget mindre än en revolution inom bröstkirurgi. Det är framtiden för kvinnor som vill ha bättre harmoni och proportioner.

– Denna teknik är utvecklad för att säkerställa säkerheten med minsta möjliga risk för komplikationer, vilket innebär att patienten även får ett garantiprogram med lång uppföljning, för att säkerställa kvalitet och optimera ett långsiktigt säkert resultat för kvinnor i Sverige och runt om i världen.

För den svenska lanseringen är strategin att arbeta tillsammans med de mest trovärdiga klinikerna i de största städerna.

– Vi samarbetar med noga utvalda toppmoderna kliniker och de som är mest respekterade i den här branschen. Andra länder där Mia Femtech™ har lanserats är Japan, Spanien, Frankrike, Schweiz och kommer att lanseras inom en snar framtid i Tyskland och Storbritannien.

Företaget har expanderat fort och växer snabbt.

– Nu ligger vårt fokus på att främja kopplingen mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att skapa produkter med bättre ergonomi för daglig komfort, samt minimalt invasiva teknologier som möjliggör en snabbare och bekvämare återhämtning, säger Juan José Chacón-Quirós.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs 

 

Mer från Mia Femtech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mia Femtech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera