1515
Annons

Superkommunikatören bokdebuterar – vill få andra att kämpa smart

Den 22-åriga entreprenören, föreläsaren och moderatorn Negin Azimi kommer i februari ut med sin debutbok. Med konkreta råd på hur man kan nå framgång vill hon inspirera andra att våga gå sin egen väg. Viktigast av allt är att kämpa smart, inte att kämpa hårt. 

Negin Azimi
Negin AzimiFoto:Jack Mikrut

Boken ”Kämpa smart & dröm stort. Mina nio tips som tar dig dit du vill” kan liknas vid ett uppslagsverk som presenterar de viktigaste råden och lärdomarna som Negin Azimi samlat på sig genom sina år som entreprenör.

Den personliga berättelsen, om både framgångar och motgångar i livet, är det centrala i boken, men varvas samtidigt med intervjuer med personer som på olika sätt har inspirerat henne. Retorikern Elaine Eksvärd, fastighetsprofilen Sven-Olof Johansson, Svenskt Näringslivs förra vd Carola Lemne och pr-experten Per Schlingmann är några av dem.

”Det viktigaste för mig är att boken ska hjälpa andra, att de personer som lyfts in har sunda värderingar som jag och att deras berättelser passar med bokens tema. Det är 26 olika personer som intervjuas i boken och många andra är inblandade, inte minst min medförfattare Leone Milton”, säger Negin Azimi.

Negin Azimi har utsetts till en av näringslivets superkommunikatörer av Resumé och en av Sveriges mest lovande företagare. Hon är också en prisad ungdomsentreprenör, eftertraktad föreläsare och har tidigare blivit utsedd till världens yngsta Ted X-arrangör.

Sedan 2017 är hon också styrelseledamot i välgörenhetsorganisationen SOS Barnbyar. Men framgångsresan har inte varit helt okomplicerad. Vid 18 års ålder gick hon in i väggen och kom inte upp ur sängen på nästan ett helt år. Samtidigt väcktes idén om att skriva en bok.

”Jag hade det jättetufft och insåg att det inte var värt att kämpa hårt om man inte mår bra av det.”

Att alltid leverera på topp får inte ske på bekostnad av att man bortprioriterar relationer eller sin egen hälsa, anser Negin Azimi.

”Det hållbara perspektivet är viktigt och jag hade själv behövt veta hur man hade kunnat gå tillväga för att uppnå sina mål utan att behöva må dåligt. Det fanns inga konkreta berättelser om detta, därför skrev jag boken.”

När Negin Azimi var tre år flydde hon tillsammans med sin mamma och äldre syster till Sverige från Iran. Året var 2001 och mammans förhoppning var att kunna skapa ett bättre liv för sig och sina döttrar – fritt från kvinnoförtryck och diktatur. Men enligt Negin Azimi blev det svårare än vad de först trott.

”Mamma, som är utbildad arkitekt och konstnär, trodde att vi skulle få det mycket bättre här än i Iran, men eftersom vi inte hade några kontakter blev vi väldigt isolerade. Sverige är också ett segregerat land, framför allt Stockholm, och vi blev placerade i en förort.”

Uppväxten präglades av utanförskap och allt Negin Azimi önskade var att passa in – att ha ett svenskt namn och blont hår.

”Men jag har insett att det är det som gör mig unik. Att jag har en annan bakgrund”, säger Negin Azimi.

Foto:Jack Mikrut

Att familjen hade det tufft ekonomiskt var en bidragande orsak till att Negin Azimi ville tjäna egna pengar redan som liten och fattade snabbt att det handlade om att ta för sig.

”Några av mina kompisar fick sommarjobb genom sina föräldrars kontakter, men för mig var det svårt. Jag tvingade mamma att baka kladdkaka som jag sålde för 5 kronor per bit. Det var så jag insåg att man kan göra saker själv även om man inte har kontakter. Det var nog början på min entreprenöriella sida”, säger hon.

För Negin Azimi har det också varit betydelsefullt att återgälda hjälpen med kladdkakan genom att använda mammans konstverk som illustrationer i boken.

”För mig har en stor och personlig drivkraft varit att få uppmärksamma mammas målningar. De är ett jätteviktigt inslag i boken”, säger Negin Azimi.

Hon tonar fram som ödmjuk, utan yviga gester eller högt tonläge, men självförtroende saknas inte och siktet är högt ställt.

”Jag vill att så många människor som möjligt ska läsa boken. Det går att uppnå sina mål oavsett bakgrund, men man måste våga tänka annorlunda.”

Den första upplagan är på 2.500 exemplar och Negin Azimi har höga förväntningar. 

”Jag hoppas att så många företag som möjligt ska köpa in boken och dela ut den gratis till ungdomar runtom i Sverige. 1.000 exemplar har redan köpts in innan tryckning”.

Tipsen i din bok ska hjälpa läsare ta sig dit de vill. Hur ser ditt eget mål ut, vart vill du ta dig?
”När jag är klar med mina studier till sommaren skulle jag vilja ha en fin anställning där jag känner att jag kan nå dit jag vill samtidigt som jag lär mig nya saker. På vissa arbetsplatser är det väldigt fyrkantigt och det klarar jag inte av. Det viktiga för mig är att vara i en miljö där man ger frihet till varje individ. Jag vill också kunna planera events och investera i fastigheter. Jag har många olika mål som jag tycker är kul”, säger Negin Azimi.

 

Förvaltaren: ”En dubbelsmäll driver dollarn högre”

Hopp om att inflationstoppen är nådd har fått dollarn att backa. Men analytiker varnar för att den amerikanska valutan kan återfå sin styrka.

”Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris”, skriver Nordea i en prognosuppdatering.

Den amerikanska dollarn har letat sig ned från rekordnivåerna som noterades tidigare under sommaren men flyger fortfarande högt. Trots en nedgång under den senaste månaden är Bloombergs dollarindex, ett av de bredaste måtten på den amerikanska valutans ställning, fortfarande upp nästan 9,9 procent sedan årsskiftet.

Dollarn har fallit tillbaka igen sedan veckans inflationssiffror kom in lägre än väntat. Redan innan juliöverraskningen flaggade en del analytiker för att förväntningarna på framtida räntenivåer såg ut att ha kulminerat. Det skulle tala för att dollarns raketfärd åtminstone bromsas framöver.

”På alla Jefferies indikatorer ser dollarn övervärderad ut”, konstaterar exempelvis analytiker på storbanken i ett kundbrev som publicerades innan veckans inflationsstatistik, där de pekade ut tillväxtmarknader i framför allt Asien som potentiella vinnare.

Resonemanget bygger på att dollarn har rört sig igenom det så kallade ”dollarleendet”, en referens till hur den amerikanska valutan tenderar att stå högt i både goda och dåliga tider.

Dollarns uppgång under 2020 drevs av den höga osäkerheten under pandemin och en aptit på säkra tillgångar. I år har styrkan istället kommit ifrån den relativt höga tillväxten i USA och stigande förväntningar på de amerikanska räntorna när centralbanken Federal Reserve försöker få bukt med den högsta inflationen på drygt 40 år.

Men i själva verket drivs dollarn just nu av båda faktorerna enligt Garrett Melson, portföljförvaltare på Natixis. 

Han pekar på USA:s relativt höga tillväxt jämfört med både Europa och Kina men också på att den höga inflationen har ökat oron för en recession, vilket har drivit investerare mot säkra hamnar.

”En dubbelsmäll driver dollarn högre – är det så konstigt att den visat en så imponerande styrka?”, skriver han i en analys.

Garrett Melson varnar i stället för att den starka dollarn redan lett världsekonomin in i en ond spiral som syntes under delar av 2010-talet. 

En stark dollar tynger världshandeln eftersom en stor del av de globala handelstransaktionerna sker i just dollar. Det sänker efterfrågan på bland annat råvaror och tynger exportorienterade länder, något som i sin tur får investerare att söka sig till säkra hamnar och ekonomier som är mindre exponerade mot världshandeln – som just USA och den amerikanska dollarn.

”Det är på inget sätt extremt och än viktigare så är det svårt att se att det kommer förändras i närtid”, skriver Garrett Melson.

Det finns några vägar ut ur spiralen. Om pressen på Fed att agera skulle minska, antingen genom en kraftig inbromsning i inflationen eller i tillväxten, skulle den dollarförsvagning som syntes i veckan kunna upprepas.

Det andra alternativet är att resten av världen börjar prestera högre tillväxt jämfört med USA, vilket brukar leda till en svagare dollar. Men med energiproblem på många håll i världen, inte minst i Europa, är sannolikheten för en period med synkroniserad tillväxt i världen låg i närtid.

”Det har blivit tydligt att Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris för att hålla lamporna och värmen på den här vintern, medan USA kommer att gynnas av sitt energioberoende”, skriver storbanken Nordea i en stor prognosuppdatering där de ser ytterligare dollarstyrka framöver.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera