1515
Annons

Supergasellen: Klimatskatter kommer – dags att ställa om

Klimatskatter kommer – därför bör bolag ställa om redan nu. Det var ett av de ämnen som kom upp under vårens andra Gasellträff då Svea Solar, Årets Supergasell 2019, och Mellifiq, Årets Impactgasell 2020, möttes för ett samtal om hur man kombinerar klimatnytta och lönsamhet. 

Erik Martinson, vd och medgrundare för solcellsföretaget Svea Solar, Behrang Gilanpour, CTO och delägare Mellifiq samt Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo.
Erik Martinson, vd och medgrundare för solcellsföretaget Svea Solar, Behrang Gilanpour, CTO och delägare Mellifiq samt Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo.Foto:Joey Abrait

De senaste åren har klimat- och hållbarhetsfrågor blivit allt viktigare för företag. Det är en omställningskraft som det gäller att ta vara på, menade deltagarna i vårens andra Gasellmingelar, en blandning mellan ett mingel och webbinar, som arrangerades under fredagen. 

”Hållbarhet har blivit en existentiell fråga och det gäller att inse att man gör företaget en björntjänst om man inte ställer om. Då kommer man att vara irrelevant om 20 år”, säger Erik Martinson, vd och medgrundare för solcellsföretaget Svea Solar.

År 2019 utsågs hans företag till årets Supergasell – det bolag i Sverige som hade vuxit snabbast i Sverige mellan åren 2015 och 2019. I dag omsätter bolaget som startades 2014 över en miljard kronor, berättade Erik Martinson, och snabb tillväxt har varit en uttalad strategi från start.

”Det är bara genom att rulla ut bolaget snabbt som vi kan göra största möjliga klimatnytta. Vårt mål är att bli störst i Europa.” 

Samtalet leddes av Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo och i studion fanns också Behrang Gilanpour, som driver det femfaldiga Gasellbolaget Mellifiq ihop med sin bror – ett företag som i fjol var det första att tilldelas det nyinstiftade hederspriset årets Impactgasell. Mellifiq arbetar med rening av luft och vatten med hjälp av ozon, som är en miljövänlig reningsteknologi. En framgångsfaktor som han ser det är att man alltid har låtit den kommersiella och hållbara aspekten gå hand i hand. 

”För att lyckas med det bör vd och hela ledningsgruppen ha hållbarhet i sina kpi:er. Då drar hela bolaget åt det hållet, i stället för om det bara är en person som har ansvar för hållbarhetsmålen”, säger Behrang Gilanpour. 

Både Mellifiq och Svea Solar var överens om att utvecklingen de kommande åren går mot mer lagstiftning för att lösa klimatfrågan. För att då inte tappa fart som bolag gäller det att våga göra de investeringar som krävs redan nu. 

”Att tänka 20–30 år framåt, och ha den långsiktigheten i besluten man fattar är avgörande”, säger Behrang Gilanpour och får medhåll från Erik Martinson:

”Klimatskatter kommer att komma, så som bolag måste man ställa sig frågan redan i dag: vill jag ta risken och fortsätta släppa ut som jag gör nu? Då är svaret troligen nej, om man vet att det kommer att vara olönsamt över tid.” 

Fortnox levererar – men jublet uteblir

Småspararfavoriten Fortnox aktie har återhämtat en 40-procentig nedgång i år och trots en stark kvartalsrapport på torsdagen uteblev jublet på börsen.  

Tommy Eklund, Fortnox vd.
Tommy Eklund, Fortnox vd.Foto:Jonas Ljungdahl

Affärssystembolaget Fortnox levererar ett starkt andra kvartal. Visserligen sjönk siffran i bolagets något udda mått, tillväxten tillsammans med rörelsemarginalen, från första kvartalets 72,7 procent till 67,3 procent. De underliggande siffrorna visar dock att hjälpen från förvärv var klart mindre under det andra kvartalet och att rörelsemarginalen förbättrades mot både fjolårskvartalet och det första kvartalet.

Den organiska tillväxten kom in på imponerande 28 procent och förklaras dels av ökade intäkter per befintlig kund, upp från 178 till 212 kronor på årsbasis, samtidigt som bolaget adderat 56.000 nya kunder jämfört med fjolårskvartalet. Bolaget närmar sig därmed en halv miljon kunder, och rör sig stadigt mot målet att 2025 nå 700.000 kunder och en genomsnittlig månadsintäkt per kund om 300 kronor. 

Bakom siffrorna döljer sig även de prishöjningar som Fortnox gjort mot kunderna, även om bolaget hellre talar om tillväxten ska drivas av ökat användande och nya produkter. En ny vertikal fick bolaget genom köpet av fintechbolaget Capcito förra året, ett bolag som med Saas-tjänsten Monto erbjuder automatiserad långivning och fakturafinansiering till företag.

Från årsskiftet är bolaget konsoliderat i Fortnox och än så länge tynger förvärvet lönsamheten – under det andra kvartalet med nästan minus 13 Mkr, vilket innebär att Fortnox rörelseresultat hade varit knappt 116 Mkr om detta exkluderas. 

Minussiffrorna ligger dock i planerna. Fortnox räknar med att investeringar i Capcito och Monto kommer innebära en negativ resultatpåverkan för koncernen under hela 2022. Viktigare blir att följa hur tillväxten inom vertikalen utvecklas. Än så länge verkar den vara försiktig. Mellan det första och andra kvartalet växte Fortnox fordringar inom företagslån med drygt 10 Mkr till 91 Mkr.

Växjöbolaget är en småspararfavorit med minst sagt svängig kursutveckling i år. I februari var aktien ned 40 procent från årsskiftet, nedsåld i det allmänna marknadsklimatet där investerarna ratade tech- och tillväxtaktier med höga multiplar i inflations- och ränteoron. 

Inför torsdagens rapport hade aktien återhämtat hela årets nedgång. Med Fortnox historiska överleverans är det rimligt att aktien behandlats klart snällare än andra högmultipelbolag i tillväxtfacket, men det kan också förklara varför jublet över torsdagens rapport uteblev.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera