De senaste åren har klimat- och hållbarhetsfrågor blivit allt viktigare för företag. Det är en omställningskraft som det gäller att ta vara på, menade deltagarna i vårens andra Gasellmingelar, en blandning mellan ett mingel och webbinar, som arrangerades under fredagen.
”Hållbarhet har blivit en existentiell fråga och det gäller att inse att man gör företaget en björntjänst om man inte ställer om. Då kommer man att vara irrelevant om 20 år”, säger Erik Martinson, vd och medgrundare för solcellsföretaget Svea Solar.
År 2019 utsågs hans företag till årets Supergasell – det bolag i Sverige som hade vuxit snabbast i Sverige mellan åren 2015 och 2019. I dag omsätter bolaget som startades 2014 över en miljard kronor, berättade Erik Martinson, och snabb tillväxt har varit en uttalad strategi från start.
”Det är bara genom att rulla ut bolaget snabbt som vi kan göra största möjliga klimatnytta. Vårt mål är att bli störst i Europa.”
Samtalet leddes av Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo och i studion fanns också Behrang Gilanpour, som driver det femfaldiga Gasellbolaget Mellifiq ihop med sin bror – ett företag som i fjol var det första att tilldelas det nyinstiftade hederspriset årets Impactgasell. Mellifiq arbetar med rening av luft och vatten med hjälp av ozon, som är en miljövänlig reningsteknologi. En framgångsfaktor som han ser det är att man alltid har låtit den kommersiella och hållbara aspekten gå hand i hand.
”För att lyckas med det bör vd och hela ledningsgruppen ha hållbarhet i sina kpi:er. Då drar hela bolaget åt det hållet, i stället för om det bara är en person som har ansvar för hållbarhetsmålen”, säger Behrang Gilanpour.
Både Mellifiq och Svea Solar var överens om att utvecklingen de kommande åren går mot mer lagstiftning för att lösa klimatfrågan. För att då inte tappa fart som bolag gäller det att våga göra de investeringar som krävs redan nu.
”Att tänka 20–30 år framåt, och ha den långsiktigheten i besluten man fattar är avgörande”, säger Behrang Gilanpour och får medhåll från Erik Martinson:
”Klimatskatter kommer att komma, så som bolag måste man ställa sig frågan redan i dag: vill jag ta risken och fortsätta släppa ut som jag gör nu? Då är svaret troligen nej, om man vet att det kommer att vara olönsamt över tid.”